Papírunk van róla: nagyon nem jó dolog nyugdíjasnak lenni Magyarországon

Pénzcentrum2023. november 19. 13:28

Emelkedett a világban a nyugdíjasok anyagi jóléte, és az egészség és életminőség terén is általában javulást értek el az országok. Az egyes országokban egyéni szinten viszont inkább borúlátók az embere.

Emelkedett a világban a nyugdíjasok anyagi jóléte, és az egészség és életminőség terén is általában javulást értek el az országok – derült ki a Natixis friss nyugdíjrangsorából, amit a Portfolio elemzett. Hiába azonban a pozitív változások, az egyének sok országban nem ennyire optimisták: tízből több mint négy dolgozó (42%) azt állítja, az infláció megöli a nyugdíjas álmait.

A friss jelentés öt fő kockázatot is azonosít, amelyek 2023-ban és jóval később is hatással lesznek a nyugdíjbiztonságra:

  1. Infláció: Még ha rövid távon csökken is az infláció, hosszú távon újra kell értékelni a megtakarítási és befektetési célokat, mivel nem zárható ki, hogy a jövőben ismét magasabb inflációs pályával szembesülünk.
  2. Kamatlábak: A rekordalacsony kamatlábak évtizede akadályozta a nyugdíjasok és nyugdíjra gyűjtők jövedelemtermelő képességét. Most, hogy a kamatlábak emelkednek, a nyugdíjasoknak és a leendő nyugdíjasoknak is jobban meg kell érteniük az emelkedő kamatlábak pénzügyi helyzetükre gyakorolt hatásait.
  3. Államadósság: A 2008-as globális pénzügyi válság 12 ezermilliárd dollárral növelte az OECD-országok államadósságát, majd a koronavírus-járvány ezt további 18 ezermilliárd dollárral tetézte. A számlát valakinek meg kell fizetnie a végén, és ez világszerte hatással lehet az egyének nyugdíjbevételeire.
  4. Demográfia: A már most is elöregedő globális népesség "ezüst cunami" hatását tapasztalja, a számosságában nagyobb és idősebb népesség igyekszik a nyugdíjjal kapcsolatos hagyományos elképzeléseket fenntartani. Ennek eredményei már most is láthatóak: fokozódik a szolgáltatással meghatározott programokról (defined benefit, DB) a hozzájárulással meghatározott nyugdíjprogramokra (defined contribution, DC) való áttérés, és a politikai döntéshozók azzal küzdenek, hogyan lehetne a legjobban kezelni az idősödő népesség megnövekedett nyugdíjigényét.
  5. Nagy elvárások és rossz feltételezések: Az egyetlen tényező, amelyet az egyének ténylegesen befolyásolni tudnak, az elvárásaik. Akár nyugdíjasok, akár nem, fontos, hogy a nyugdíjjal kapcsolatos feltételezéseik pontosak, és pénzügyi elvárásaik reálisak legyenek.

Hol a legjobb nyugdíjasnak lenni?

Az index 18 teljesítménymutatót tartalmaz, amelyek négy tematikus alindexbe vannak csoportosítva, ezek

  • a nyugdíjas évek pénzügyei,
  • az anyagi jólét,
  • az egészség
  • és az életminőség.

Norvégia 83 százalékos összpontszámával második éve őrzi vezető heléyt a nyugdíjrangsorban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Svájc, Izland és Írország megtartotta 2022-es helyezését, ezen felül Luxemburg, Hollandia, Ausztrália, Új-Zéland, Németország és Dánia jutott még be az első tíz helyre. Az első tízben szereplő országok minden részmutatóban jó teljesítményt értek el. Norvégia, Svájc és Luxemburg azonban az egyedüliek, amelyek mind a négy részindexben a top 10-ben szerepelnek.

Címkék:
nyugdij, nyugdíjas, nyugdíjasok, nyugdíjak,