Belengették a gigászi nyugdíjkorhatár-csökkentést: üres ígéret, vagy tényleg meglépik?

Pénzcentrum2023. szeptember 11. 11:02

A Jog és Igazságosság párt a lengyel választások előtt bejelentette, hogy csökkentené a nyugdíjkorhatárt.

A választások előtt a lengyel kormányzó párt bejelentette, hogy tovább csökkenhet a nyugdíjkorhatár, ez viszont nagy nyomást jelenthet a lengyel államkötvényekre - írja a Portfolio. A kormányzó Jog és Igazságosság párt szombaton, az október 15-ei választások előtt bő egy hónappal bejelentette, hogy az Európai Unióban már most is az egyik legalacsonyabb nyugdíjkorhatár tényleges csökkentését tervezi, akár négy évvel is.

A bejelentés napokkal azt követően jött, hogy a múlt héten egy meglepően mély kamatcsökkentés váratlanul érte a befektetőket: a lengyel 2 éves és 10 éves államkötvények hozamkülönbözete a múlt héten a váratlan mértékű kamatvágás után 79 bázispontra ugrott, ami 20 hónapja a legmagasabb szint.

Rafal Benecki, az ING Bank Slaski vezető közgazdásza szerint a lengyel kormánypárt ígérete, miszerint csökkenteni fogja a korhatárt, csak tovább növeli az ország kötvényei előtt álló ellenszelet. Szerinte a kormánypárt választási ígéretei - amelyek között szerepel a minimálbér emelése és az élelmiszerboltok arra való kényszerítése, hogy több helyi terméket áruljanak - hosszabb ideig a központi bank által kitűzött cél felett fogják tartani a lengyel inflációt.

A közgazdász arra is kitért, hogy a legutóbbi költségvetési, nyugdíj-, bér- és szociális-kiadási döntések a magas infláció visszatérésére utalnak, ami a hosszú lejáratú kötvények további gyengülését és a hozamgörbe meredekebbé válását jelentheti.

Címkék:
nyugdij, államkötvény, választások, gazdaság, nyugdíjkorhatár, választás, lengyelország, lengyel,