Megkerülhetetlen jogszabály: esélyük sincs rendes nyugdíjra ezeknek a magyaroknak

Pénzcentrum2023. március 21. 08:46

A régi KATA törvényben, mely 2022. augusztus 31-ig volt hatályban, a kisadózó vállalkozóknak lehetőségük volt magasabb tételes adó fizetésére, mint a minimális havi 50 ezer forint, így növelhették adóalapjukat. Ez az adóalap a nyugdíjösszegeket is meghatározza nyugdíjba vonuláskor. Azonban az új KATA törvény magasabb összegű tételes adó fizetésére nem ad lehetőséget - írja az Adó Online. Havi 50 ezer forint fizetésével pedig 108 ezer forintban határozza meg a törvény a társadalombiztosítási ellátások számításának alapját, amely nem ígér magas nyugdíjat.

A régi KATA 2022. augusztus 31-ig hatályos 8. § (4a) bekezdése alapján a főállású kisadózó magasabb – havi 75 ezer forint – összegű tételes adó fizetését is választhatta. Az új KATA 2022. szeptember 1-jétől hatályos 9. § (1) bekezdése értelmében a kisadózó e jogállásának időtartama alatt biztosítottnak minősül, és az 50 ezer forint tételes adó megfizetésével valamennyi társadalombiztosítási ellátásra jogosultságot szerez. Ezen ellátások számításának alapját a jogalkotó 2022. szeptember 1-jétől szintén havi 108 ezer forintban határozta meg, ugyanakkor 2022. szeptember 1-jétől magasabb összegű tételes adó fizetésére, és ezzel magasabb összegű ellátási alap szerzésére nincs mód - írják az oldalon.

Tehát amíg a régi KATA törvény lehetőséget adott magasabb havi tételes adó megfizetésére (75 ezer forint), ezáltal magasabb összegű ellátási alap szerzésére, tavaly szeptember óta erre nincs módja a főállású kisadózóknak. Annak, aki maradt főállású KATA-s az új törvény hatályba lépését követően, érdemes a nyugdíjáról más úton gondoskodnia. Az öngondoskodásnak pedig több formája is elérhető Magyarországon, viszont mindegyikre igaz, hogy minél előbb kezd el valaki félretenni a nyugdíjára, annál biztosabb, hogy idős korában nem kell nélkülöznie:

 

Címkék:
nyugdij, kata, forint, adó, törvény, szeptember, kisadózó, alap,