Ez a nyugdíjasok kifosztásának legújabb módszere: már semmitől sem riadnak vissza a csalók

Pénzcentrum2023. március 16. 09:41

Figyelmeztetnek a szakemberek, hogy a csalók már a mesterséges intelligenciát is bevethetik a jobb meggyőzés érdekében az "unokázós csalások" során - írta a hvg.hu. A csalók régóta építenek a nagyszülők szeretetére és hiszékenységére, hogy pénzt csaljanak ki a nyugdíjasoktól. Bár kezd ez a módszer széles körben ismertté válni, így egyre gyanakodóbbak a kiszemelt áldozatok. Ezért a tolvajok egy új trükkel teszik hihetőbbe az átverést: a mesterséges intelligencia segítségével az unoka "hangján" szólalnak meg.

Ugyanazokat a technikákat, amelyeket a hasznos nyelvi modellek betanításához használnak, felhasználhatják károsabb programok, például mesterséges intelligencia alapú hanggenerátorok betanításához - írja a lap. A legújabb programok közül sok olyan hangokat képes produkálni, amely gyakorlatilag megkülönböztethetetlen az eredeti forrástól. A kiszemelt áldozat ezek után „közvetlenül a szeretett személytől” kap telefonhívást, és eszébe sem jut, hogy valójában egy robottal beszél.

Hogy valaki ne legyen csalás áldozata, azt érdemes tudatosítani, hogy a technológia már erre is képes. Ilyen hívás esetén érdemes gyanakodni, nem hirtelen cselekedni, és ellenőrizni a forrást. Bár a hangot lehet utánozni, olyan kérdést kell feltenni, melyre csak az unoka tudja a választ. Azonnal érdemes felvenni a kapcsolatot az unokával azon az elérhetőségen, ami a szeretteinek megvan - ilyenkor általában rögtön kideül, hogy csalásról van szó.

Címkék:
nyugdij, csaló, nyugdíjas, átverés, csalók, idős, programok, unoka, idősek, mesterséges intelligencia,