Drasztikus változás ment végbe a magyar nyugdíjaknál: érik a totális összeomlás?

Pénzcentrum2023. február 27. 10:14

Érdekes folyamatokat lehet kiolvasni a költségvetés első hónapjának adatairól a nyugdíjkasszára pillantva - állapította meg a Portfolio. A nyugellátási összegek drasztikusan, a nyugdíjasok száma enyhe mértékben nőtt a friss számok szerint.

A nyugellátási kiadások az év első hónapjában 427,7 milliárd forintban teljesültek, ami 27%-kal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. A Pénzügyminisztérium részletes államháztartási tájékoztató anyaga ennek kapcsán megemlíti, hogy "a jelentős, 27,1%-os kiadásnövekedést a 2022. évben a vártnál magasabb inflációs hatás miatt két részletben, júliusban és novemberben végrehajtott 3,9%-os és 4,5%-os kiegészítő nyugdíjemelés 2023-ra áthúzódó hatása, valamint a tárgyév január hónapban végrehajtott 15%-os inflációkövető nyugdíjemelés hatása okozta".

A PM tájékoztató anyaga azt is felidézi, hogy 2022-re az öregségi nyugdíjkorhatárának emelkedése lezárult, a korhatár a nők és a férfiak esetében egységesen 65 év. Ennek kapcsán hozzátették, hogy a megelőző éveket jellemző erőteljes, több tízezer fős létszámcsökkenés 2023 januárjára teljesen megszűnt, a létszám lassú emelkedésbe váltott. A körbetöltött öregségi nyugdíjban részeüslők létszáma az előző év azonos időszakához képest 490 fővel lett magasabb. Ezzel önmagában nem lenne gond, azonban az úgynevezett felosztó-kirovó rendszerben működő hazai állami ellátórendszer miatt a nyugdíjasok és a dolgózk arányának változása a jövőben még komoly problémákhoz vezethet. Erről korábban több alkalommal is részletesen írtunk.

Kutatást készít a Pénzcentrum a nyugdíjasok helyzetével kapcsolatban

A Pénzcentrum legújabb kutatásában azt vizsgálja, hogyan élték meg az idősek az elmúlt egy év válságait, és milyen várakozásaik vannak a jövőben. A kérdőívet nyugdíjasok és nem nyugdíjasok is kitölthetik. Köszönjük, ha válaszaival segíti a munkánkat!

Címkék:
nyugdíjas, nyugdíjemelés, nyugdíjasok, összeomlás, nyugdíjak, tájékoztató, nyugdíjalap,