Nyugdíjas igazolvány igénylése 2023: mi a nyugdíjas igazolvány, hogy néz ki?

Pénzcentrum2023. február 18. 17:00

Magyarországon a nyugdíjasok a nyugellátás intézménye mellett számos kedvezményben részesülnek, hogy nyugodtabban, kedvezőbb anyagi feltételek mellett élvezhessék jól megérdemelt nyugdíjas éveiket. A nyugdíjasok körében népszerű kedvezmények közé soroljuk az utazási támogatást is, amit a nyugdíjas igazolvány, azaz az ellátottak utazási utalványa birtokában vehetnek igénybe. Na de mi az a nyugdíjas igazolvány, hogy néz ki a nyugdíjas igazolvány 2023 során?

Cikkünkben eláruljuk, mi a nyugdíjas igazolvány lényege, milyen kedvezményeket vehet igénybe a nyugdíjas a nyugdíjas igazolvány birtokában? Tudd meg, milyen a nyugdíjas igazolvány, azaz a nyugdíjas igazolvány hogy néz ki egy aktuális nyugdíjas igazolvány minta alapján! Nézzük, hogyan történik a nyugdíjas igazolvány igénylése 2023 évében, mi mindent érdemes tudnunk a nyugdíjas igazolvány kapcsán! Járjunk utána, milyen okmányt használunk ma a régi nyugdíjas igazolvány helyett, mit kell tudnunk az ellátottak utazási utalványáról!

Mi a nyugdíjas igazolvány?

Kik jogosultak az ellátottak utazási utalványára?

Az ellátottak utazási utalványára a 65. életévüket még be nem töltött személyek közül azok jogosultak, akik:

  • öregségi nyugdíjban vagy azzal azonos elbírálás alá eső ellátásban részesülnek;
  • özvegyi nyugdíjban, árvaellátásban, szülői nyugdíjban, baleseti hozzátartozói nyugdíjban részesülnek;
  • rokkantsági járadékban, nemzeti gondozási díjban, nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékban részesülnek;
  • rokkantsági ellátásban részesülnek (azok a személyek, akik 2011. december. 31-én I. vagy II. csoportos rokkantsági nyugdíjra voltak jogosultak, vagy akiknek a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján az egészségi állapota legfeljebb 30%-os);
  • gyermekvédelmi nevelőszülők, illetve a gondozásukban lévő ideiglenes hatállyal elhelyezett vagy nevelésbe vett gyermekek;
  • külföldről nyugellátásban részesülő magyar állampolgárok;
  • nyugdíjsegélyben részesülő egyházi személyek;
  • gyámok és az általuk gyámolt személyek, ugyanígy a gondnokok és a gondnokságuk alá tartozó személyek.

Meddig érvényes a nyugdíjas igazolvány?

A nyugdíjas igazolvány, vagyis az ellátottak utazási utalványa a kiállítás évében január 1-jétől a kiállítást követő év március 31-ig érvényes. A Nyugdíjfolyósító az utazási utalványt a tárgyév március 31-ig azon jogosultak részére juttatja el, akik az év április 1-jéig a 65. életévüket nem töltötték be. A jogosultsághoz kapcsolódó bővebb információkért keressük a Magyar Államkincstár oldalán az ügyintézési tájékoztatók közt az „Ellátottak utazási utalványa” alfület.

A nyugdíjas igazolvány igénylése 2023 évében

A nyugdíjas igazolvány igényléséhez a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága által kiadott „ellátottak utazási utalványa”, az aktív korúak esetében pedig a járási hivatal által kiállított igazolás szükséges. Ma már nincs konkrét nyugdíjas igazolvány, helyette a MÁK Nyugdíjfolyósító Igazgatósága küldi ki minden évben az igazolólapot a jogosultaknak (ezen a dokumentumon feltüntetik a folyósított ellátás összegét és a nyugdíjemelés mértékét is). Ezt a levelet követően kiküldik a jogosultak részére a kedvezményes utazásra feljogosító ellátottak utazási utalványát is.

Amennyiben a jogosult Budapesten nyugdíjas bérletigazolványt szeretne kiváltani, a bérletigazolvány kiváltásához szükséges csatolni az utazási utalványra feljogosító igazolást (nyugdíjasoknál, aktív korúaknál is tudni kell igazolni a jogosultságot). Megsemmisült, megrongálódott vagy eltulajdonított utazási utalvány esetén bármely más okmányhoz hasonlóan lehetőségünk van a pótlásra, cserére, amennyiben jogosultak vagyunk rá (ilyen esetekben forduljunk a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nyugdíjas igazolvány minta: milyen a nyugdíjas igazolvány?

A nyugdíjas igazolvány kapcsán gyakori kérdés, hogy milyen a nyugdíjas igazolvány, azaz a nyugdíjas igazolvány hogy néz ki. Nos, a nyugdíjas igazolvány, hivatalos, új nevén az ellátottak utazási utalványa egy egyszerű, papíralapú okmány, amelyen a nyugdíjas igazolvány szempontjából releváns adatokat tüntetik fel. Fontos: a nyugdíjas igazolvány (azaz az ellátottak utazási utalványa) önmagában személyazonosításra nem alkalmas okmány, éppen ezért, hogy érvényesen használhassuk, fel kell tudnunk mutatni a hozzá tartozó érvényes, arcképpel ellátott személyigazoló okmányunkat (pl. SZIG, jogosítvány, útlevél).

A nyugdíjas igazolvány igénylése kapcsán érdemes tudnunk, hogy a nyugdíjas igazolványon szereplő adatok között feltüntetik a nyugdíjas igazolvány jogosultjának nevét és lakcímét, illetve a folyósítási törzsszámot is. Abban az esetben, ha a jogosult gyámság/gondnokság alatt áll, akkor az utazási utalvány a gyám/gondnok/nevelőszülő részére kerül kiküldésre (a tisztségek „GY”/, „GO” / „NS” rövidítéssel kerülnek fel az igazolványra).

Nyugdíjas igazolvány jogszabályok

53/2012. (XII. 18.) BM utasítás: a Belügyminisztérium és a belügyminiszter által irányított szervek nem hivatásos szolgálati jogviszonyban álló dolgozóinak a munkáltatói, a Belügyminisztérium és a belügyminiszter által irányított szervek nyugállományba helyezett, valamint szolgálati járandóságban részesülő egykori dolgozóinak a nyugdíjas, illetve a szolgálati járandóságra jogosultságot igazoló igazolványainak kiadásáról és nyilvántartásáról.

A klasszikus értelemben vett „nyugdíjas igazolvány” kifejezés már csak a köznyelvben maradt fenn. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a régi nyugdíjas igazolvány helyett ma már az „ellátottak utazási utalványát” kell igényelnünk! Az ellátottak utazási utalványa kapcsán a jogszabályi háttér bővebb ismeretéért tájékozódjunk a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 85/2007. (IV. 25.) Korm. rendelet 4. §-ából, ami az ellátottak utazási utalványaira vonatkozik.

Címkék:
utazás, közlekedés, hév, vonat, nyugdíjas, busz, kedvezmény, igazolvány,