Megszólalt az államtitkár: megemelnék a nyugdíjkorhatárt 2023-ban?

Pénzcentrum2023. január 2. 16:40

Bár napirenden volt, és az uniónak is megígértük, úgy tűnik, ebben nem lesz változás.

Egyelőre nincs napirendnen a magyar nyugdíjkorhatár megemelése - ezt Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára válaszolta nemrég egy, a tárcának intézett kérdésre válaszolva - írja a Magyar Narancs.

Az uniós helyreállítás pénzek megkapásának egyik feltétele az volt, hogy a magyar kormánynak hozzá kell nyúlni a nyugdíjrendszerhez, és mint Tállai válaszából kiderült, a kormányzatnak valóban volt is ilyen szándéka. Azóta azonban elvethették a dolgot, mert amint most válaszolta: az öregségi nyugdíjkorhatár emelése nincs napirenden. De megnyugtató választ adott arra is, megszüntetik-e a nők 40 év munka után nyugdíjba vonulásának lehetőségét.

Az Alaptörvénnyel összhangban a magyar társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben öregségi nyugdíj a nyugdíjkorhatár betöltését követően állapítható meg. Egyetlen kivétel ez alól a nők számára biztosított, nyugdíjkorhatártól függetlenül megállapítható öregségi nyugdíj. A korábbi nyugdíjazás lehetővé teszi a például a nagymamák számára, hogy aktívabb szerepet tudjanak vállalni az unokáik gondozásában, ezzel követett módon segíti a fiatal édesanyák visszatérését a munkaerőpiacra. íz intézkedés ezzel a munkaalapú társadalom erősítését is szolgálja, segítve a nemzedékek közötti együttműködést és szolidaritást

- írta válaszában Tállai András.

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

 

Címkék:
magyarország, nyugdíjkorhatár, nők, nyugdíjasok, nyugdíjak, tállai,