A héten plusz pénz jön a nyugdíjasoknak: elképesztő, mennyit kap egy átlagos idős

Pénzcentrum2021. június 8. 09:02

Pénteken utalja a Magyar Államkincstár az évközi nyugdíjemelés összegét, így aki bankszámlára kapja a járandóságot, az már aznap megkapja az összeget. Aki postán kapja a nyugdíjat, annak még egy kicsit várnia kell. A nyugdíjak visszamenőlegesen emelkednek 0,6 százalékkal, ami egy átlagos nyugdíjból élőnek még 1000 forint pluszpénzt sem jelent havonta.

Pénteken utalják a folyószámlával rendelkező nyugdíjasoknak az évközi rendkívüli nyugdíjemelést - akinek a postás hordja a járandóságát, annak még várnia kell egy kicsit. Ők a szokásos időpontban kapják majd meg az összeget. 

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet alapján a 2021-es év első öt hónapjára visszamenőleg 0,6 százalékos nyugdíjemelést állapított meg, ezt egyösszegben kapják meg a jogosultak. Az év további részében pedig a 0,6 százalékkal emelt nyugdíj érkezik majd a számlákra, vagy a postával.

Ennyit kap egy átlagos nyugdíjas

A 0,6 százalékos emelés annyit jelent, hogy

aki az év elején kiszámított átlagnyugdíjat, 148 450 forintot kapja havonta, annak júniustól 890 forinttal emelkedik a járandósága. Nekik a visszamenőleges emelés egyszeri összege nagyjából 4500 forint.

Annak a nyugdíjasnak, akinek csak a minimális, 28 500 forintos összeg jár,

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

mindösszesen 171 forinttal fog emelkedni a járandósága. Emellé egyszeri 855 forintot is hozzácsapnak majd a visszamenőleges emelés miatt.

A nyugdíjemelésre azért volt szükség, mert a kormány 3 százalékos prognózisát jelentősen meghaladhatja az infláció. Az MNB előrejelzése szerint 2021-ben 3,9 - 4 százalékkal nőhetnek a fogyasztói árak. Így pedig az sem kizárt, hogy ősszel újabb korrekcióra lehet szükség.

Címkék:
nyugdij, nyugdíjemelés, átlagnyugdíj, emelés, nyugdíjasok, magyar államkincstár,