Megháromszorozódott a luxusnyugdíjasok száma, de 1,2 millió idős magyar szinte nyomorog

24.hu2021. január 17. 10:44

Az átlagnyugdíj a MÁK adatai szerint 142 114 forint volt tavaly januárban. A legfrissebb nyugdíjstatisztikákból az derül ki, hogy emelkedett nőtt az átlag feletti nyugdíjat kapók száma az utóbbi négy évben. 

Látványosan megugrott azok tábora, akik havi 200, illetve 300 ezer forint feletti nyugdíjat kapnak - derül ki a KSH adatsorából, amit a 24.hu közöt. 2020. január 1-én összesen 2 millió 53 ezer 600 saját jogú öregségi nyugdíjas volt, közülük havi kétszáz ezer forint feletti nyugdíjat több mint 315 ezren kaptak. Több mint másfélszer annyian, mint négy éve.

300 ezer forint feletti saját jogú öregségi nyugdíjban pedig több mint 54,4 ezren részesültek tavaly január elsején, háromszor annyian, mint 2017 első napján.

Az alacsonyabb nyugdíjúak száma eközben mérséklődött valamelyest, de még mindig több mint félmillióan voltak, akiknek havi 100 ezer forintnál kevesebbel kellett beérniük, és több mint 1,2 millió idősnek, vagyis a saját jogú öregségi nyugdíjasok több mint a felének folyósítottak havi 140 ezer forintnál kevesebbet.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint egyszerű a magyarázat: lassú generációváltás zajlik. Az utóbbi években tapasztalt két számjegyű bérnövekedéstől nem függetlenül az új nyugdíjak összegének átlagát a valorizáció magyar módszere húzza fel. A kisnyugdíjasok száma pedig azért csökken, mert az idős nyugdíjasok, akiknek jellemzően kis nyugdíjuk van a régi megállapítási szabályok miatt, meghalnak.

Címkék:
nyugdij, nyugdíjas, nyomor, nyugdíjkatasztrófa, nyugdíj célú megtakarítás, nyugdíjak, nyugdíj folyósítás,

A weboldalon cookie-kat használunk.

Cookie tájékoztató