Tárt karokkal várják a cégek a nyugdíjasokat: idén több tízezren állhatnak munkába

Pénzcentrum2019. január 31. 08:30

Jelenleg 75 ezer nyugdíjas dolgozik munka mellet, de azt várják, hogy idén még több tízezer idős ember áll ismét munkába - számol be a Magyar Idők.

Az év eleje óta élő új közteherviselési szabály szerint a nyugdíjasoknak jelenleg már csupán a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetniük, a járulékkal nem kell foglalkozniuk - nyilatkozta a lapnak Tállai András államtitkár, a Pénzügyminisztérium államtitkára. Az új előírás 14 százalékos megtakarítást jelent az érintetteknek.

Tállai András kitért arra is, hogy - a társadalombiztosítás rendszerének egyik legfontosabb elve szerint - bizonyos ellátások csak akkor járnak, ha a munkavállalók járulékot fizetnek. Mivel ezt a közterhet immár nem vonják le a nyugdíjas dolgozóktól, az érintettek nem számíthatnak táppénzre vagy az úgynevezett félszázalékos kiegészítő nyugdíjemelésre.

A legfrissebb kimutatások szerint idehaza nagyjából 75 ezer ember dolgozik munkaviszonyban nyugdíj mellett, az ő esetükre vonatkozik a járulékcsökkentés, a megbízással vagy más módon dolgozók létszáma szintén megközelíti a 75 ezret.

Összesen 21 százaléknyi köztehertől szabadulhatnak meg azok a cégek, amelyek nyugdíjast alkalmaznak munkaviszonyban. A miniszterhelyettes úgy vélte, könnyen elképzelhető, hogy idén több tízezer nyugdíjas vállal újra munkát.

Címkék:
nyugdij, nyugdíjas, adó, munka,