4,5 évvel korábban is elmehetsz nyugdíjba: ez a módzser legális, így működik

MTI2019. január 12. 14:30

2011-es bevezetés óta összesen 241 ezren vették igénybe a Nők40 programot - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szombaton, Budapesten sajtótájékoztatón.

Rétvári Bence kifejtette, ez a program sokkal inkább családtámogatási intézkedés, mintsem nyugdíjpolitikai lépés, mivel a családoknak segít abban, hogy például a nagymama részt vállalhasson az unokák nevelésében. Az Emmi államtitkára emlékeztetett,

a nők idén kilencedik éve igényelhetik ezt a kedvezményt.

A program választási lehetőséget teremt a nőknek: 40 év munkaviszony, illetve gyermekneveléssel eltöltött idő után tovább kívánnak-e dolgozni, vagy nyugdíjba vonulnak.

Rétvári hangsúlyozta, évente 30 ezer nő, édesanya választja ezt a lehetőséget, vagyis az összes nyugdíjmegállapítás mintegy hatodában igénylik ezt a kedvezményt.

A Nők40 programban résztvevők teljes mértékű nyugdíjat kapnak, amit az öregségi nyugdíjjal megegyező módon számítanak ki. A kedvezményt igénybe vevők átlagosan az öregségi korhatárnál 4,5 évvel korábban léphetnek nyugdíjba.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az államtitkár ismertette, a 40 év munkaviszonyba - négy gyermekig - 8 év gyermekneveléssel eltöltött idő vehető figyelembe, az ötödik gyermektől pedig további egy-egy év írható jóvá. Súlyos fogyatékkal élő gyermek gondozása esetén 10 év kedvezmény adható, sok gyermek, köztük fogyatékkal élők esetében 23 év keresőtevékenységig csökkenthető a nyugdíjazás korhatára - mondta.

Címkék:
nyugdij, 40 év, nők40, nők, rétvári,