Csúszik a nyugdíjak folyósítása: az OTP elárulta, mikor kapják meg a pénzt az idősek

Pénzcentrum/Index.hu2019. január 11. 09:52

Péntek reggel az Indexnek több olvasó is jelezte, hogy nem érkezett meg a nyugdíja. A Pénzcentrum az OTP Bank hivatalos weboldalán kiszúrt egy tájékoztatót is, amely szerint - a bank rendszerétől független okok miatt - csak január 14-én várható a nyugdíjak utalása. Egy Facebook-csoport tagjával pedig elvileg azt jelezte a kormányhivatal, hogy még ma megtörténik a folyósítás. A MÁK 11 óra magasságában kiadot közleménye szerint technikai hiba miatt nem mentek el eddig a bankszámlákra a pénzek, de még mindenki ma megkapja a járandóságát.

Délelőtt háromnegyed tizenegykor az alábbi közleményt adta ki a Magyar Államkincstár:

"Nincs fennakadás a nyugdíjak kifizetésénél! A Magyar Államkincstár felhívja a figyelmet, hogy nincs fennakadás a nyugdíjak kifizetésében. A bankszámlákra érkező nyugdíjak jóváírása technikai okok miatt napközbeni jóváírással történik meg. A bankszámlára érkező nyugdíjakat tehát az érintettek a mai nap folyamán megkapják. A postai kifizetések 2019. január 14-én indulnak el."

Az Index hozta le a hírt január 11-én reggel, hogy - az eddig megszokott folyósítási szokástól eltérően egyelőre - többen nem kapták meg a nyugdíjukat, és más állami juttatások kifizetésével is gondok lehetnek. A cikkben felidézik, hogy a jogszabályok szerint a januári nyugdíjat január 11-én kell átutalni. Az ügyben a hírportál kereste a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságot, a vonalaikon azonban elérhetetlenek voltak.

2017-től a MÁK utal!

Fontos megjegyezni, hogy 2017 novemberétől a járandóságokat az Országos Nyugdíj Főigazgatóság (ONYF) helyett már a Magyar Államkincstár (MÁK) fizeti ki. A MÁK idei évre vonatkozó tájékoztatója szerint így néz ki az idei folyosítási rend:

Loading...

A nyugdíjakat hivatalosan minden hónap tizenkettedikén szokták folyósítani, azonban ez a nap januárban szombatra esik, így pénteken kellene megérkezniük.

Több bank is közleményt adott ki

A Pénzcentrum az OTP Bank hivatalos weboldalán azt is kiszúrta, hogy a nyugdíjak utalása várhatóan csak január 14-én várható. A tájékoztató szerint "a nyugdíjak utalása a bank rendszerétől független ok miatt csúszik". Íme, a hivatalos tájékoztató:

A CIB Bank pedig a következő tájékoztatót tette közzé honlapján:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A mai napra (2019.01.11.) várt nyugdíjak nem érkeztek meg a Magyar Államkincstártól. Ennek pontos okáról, illetve a folyósítás várható időpontjáról az Államkincstár ügyfélszolgálata tud tájékoztatást nyújtani (...)

Sokan háborognak

A Pénzcentrum több, kifejezetten nyugdíjasoknak és időseknek fenntartott Facebook-csoportban is dühös érintettekkel találkozott. Akad köztük olyan, aki azt állítja, felhívta a kormányhivatalt, ahol azt a tájékoztatást kapta, még ma megérkeznek a járandóságok. Íme, néhány érdekesebb bejegyzés:

Itt a MÁK közleménye

Nem sokkal 11 óra előtt megjelent az Államkincstár közleménye is, amely szerint "technikai okok miatt a bankszámlákra érkező nyugdíjak jóváírása napközbeni utalással történik meg." Mint azt közleményükben írják:

A bankszámlára érkező nyugdíjakat tehát az érintettek a mai nap folyamán megkapják. A postai kifizetések 2019. január 14-én indulnak el.

 

Címkék:
nyugdij, államkincstár, utalás,