Továbbra is várják a dolgozni akaró nyugdíjasokat

Népszava2018. január 19. 09:40

Mostanra összesen 91 nyugdíjas szövetkezetet jegyeztek be, ezekbe mintegy 20 ezren léptek be eddig - írja a Népszava.

A tavaly július 1-je óta létrehozható nyugdíjas szövetkezetek tagjainak számáról nincsen pontos országos nyilvántartás, csupán becslések állnak rendelkezésre. A Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségébe (KÖZÉSZ) tömörült 12 szövetkezetnek 10 ezer tagja van. Ez alapján a szövetkezeti tagok országos létszáma mintegy 20 ezerre tehető.

Magyarországon rendkívül alacsonynak számít a 65 felettiek foglalkoztatása, mindössze 2,4 százalékos. Ez jócskán elmarad az 5,6 százalékos uniós átlagtól, hát még a 10,8 százalékos norvégiai adattól.

Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének (VOSZ) elnökhelyettese elmondta, hogy jelenleg 70 ezren dolgoznak nyugdíj mellett, ám ők nem szövetkezeti formában. Ugyanakkor 150 ezer nő ment el a nők 40 program keretében, akiket vissza kellene csábítani a munkába.

A magyar munkaerőpiacról jelenleg mintegy 200 ezer dolgozó hiányzik, ez pedig már befolyással van a vállalkozások eredményességére. Gazsi Attila azt is elmondta, hogy a nyugdíjasokat a feldolgozóiparban, a kereskedelemben, a vendéglátásban és az adminisztratív munkakörökben várják.

Címkék:
nyugdij, munka, nők40, munkavállalás, nyugdijas szövetkezet, vosz,