Óriási bajban a nyugdíjasok: három havi pénz tűnhet el

Magyar Nemzet2017. október 3. 09:30

Az egész fejlett világnak szembe kell néznie a fenntarthatatlan nyugdíjrendszerek reformjával a következő egy-két évtizedben. Ez alól pedig Magyarország sem lehet kivétel - írja a Magyar Nemzet.

Nem csak Magyarországon, hanem a fejlett világ országaiban is jelentős problémát jelent a nyugdíjrendszer. A Világgazdasági Fórum (WEF) jelentése rámutat, hogy Németországban 2036-ra minden ötödik német nyugdíjas a szegénységi szint közelében fog élni. A problémákat pedig nem kizárólag a népesség fogyása okozza, hanem például az, hogy már ma is minden negyedik német munkavállaló alacsony bért fizető területen dolgozik.

A helyzet az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Hollandiában, Ausztráliában, Kanadában és Japánban sem jobb. Ráadásul ezekben az országokban a robotika és a digitalizáció is rendkívül fejlett. Ez pedig azt jelenti, hogy állások millió szűnnek majd meg rövid időn belül, és nem lehet tudni milyen számban keletkeznek majd újak.

A helyzet Magyarországon is sötét képet fest. Az alacsony születésszám mellett súlyos problémát jelent az is, hogy sokan csak a minimálbér után fizetnek járulékot, ezért sokkal kevesebb pénz van a nyugdíjkasszában, mint amennyire szükség lenne. Számítások azt mutatják, hogy

2030-ra már alig kilenc hónapnyi nyugellátást lesz képes finanszírozni egy évben az állami nyugdíjrendszer.

Ezt pedig azok az adatok is alátámasztják, hogy amíg jelenleg a lakosság 18 százaléka nyugdíjas, addig ez az arány 2040-re 26 százalékra emelkedik, húsz évvel később pedig már minden harmadik magyar nyugdíjas lesz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

További terhet jelent, hogy miközben egyre kevesebben dolgoznak az elöregedés miatt, egyre többet kell költeni az egészségügyi ellátásra. Ezért a tanulmány szerzői arra az álláspontra jutnak, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszert alapjaiban kell megváltoztatni a világ országaiban, mert fenntarthatatlan.

Címkék:
nyugdij, nyugdíjkassza, baj, nyugdíjasok, kifizetés,