Több ezer nyugdíjas szeretne ide bekerülni

Magyar Nemzet2016. december 28. 09:33

Hatalmas a túljelentkezés a budapesti idősotthonokba - írja a Magyar Nemzet.

A Fővárosi Önkormányzat Pesti Úti Idősek Otthonában például 300-an várakoznak felvételre, de egész Budapesten 4000-en szeretnének egy-egy ilyen szociális ellátóhelyen élni - tudta meg a lap Skultéti Józseftől, a Pesti úti intézmény vezetőjétől.

A szakember elmondása szerint Budapesten közel 510 ezer 65 év feletti nyugdíjas él, és a fővárosban összesen 82 szociális intézmény érhető el azok számára, akik saját lakásukban már nem boldogulnak. Ezek közül tizenkettőt működtet a fővárosi önkormányzat. A jogszabály szerint egyébként otthonokba csak olyan idős emberek kerülhetnek, akik legalább napi négy órában ápolásra szorulnak.

A magánintézmények sokszor 6-8 millió forintot is elkérnek a felvételért, náluk ilyen nincs: a legtöbben százezer forintnál is kevesebbet fizetnek havonta a lakhatásért és az ellátásért - tette hozzá Skultéti József. Vagyis az önkormányzati otthonokba inkább a szegényebb nyugdíjasok laknak. Aki pedig nem tudja megfizetni a bentlakás díját, annak az önkormányzat segít. Vannak, akik költőpénzt is kapnak, bár ez csupán néhány ezer forint.

Címkék:
nyugdij, Budapest, várólista, idősek otthona,