Ismét lecsaptak a nyugdíjasok pofátlan vámszedői: ezzel húznak csőbe

Pénzcentrum2016. december 4. 15:06

Hiába hallani egyre gyakrabban, hogyan fosztják ki az embereket saját otthonukban, mégis bedőlünk az újabb és újabb trükköknek. Ezúttal az egyik kábelszolgáltató munkatársának adta ki magát a szélhámos.

Egy 32 éves férfit keres a rendőrség, aki 2015. szeptember és 2016. augusztus között magát az egyik legnagyobb kábelszolgáltató munkatársának adta ki, így jutott be a sértettek lakásába, elterelte a figyelmüket és ellopta értékeiket. H. Richárdot eddig 29 hasonló jellegű bűncselekménnyel gyanúsítják a rendőrök - olvasható a rendőrség honlapján.

KATTINTS! Alig emelkedik majd a szabolcsiak nyugdíja

Nem egyedi az eset

A kábelszolgáltatókon kívül más szolgáltatónál is előfordul, hogy szélhámosok alkalmazottnak kiadva magukat meglopják a fogyasztókat. Íme, 4 tipp a védekezésez:

1. Ellenőrizd az igazolványát

A legtöbb esetben a szolgáltató alkalmazottai és megbízottjai külön kérés nélkül kötelesek felmutatni arcképes igazolványukat. Ennek hitelességét is érdemes ellenőrizni, a legjobb, ha addig be sem engedjük, amíg ezt nem tettük meg.

2. Telefonálj

Hívjuk fel az adott szolgáltatót, és kérjünk le a kiérkező szakember adatait, azonosító szám és név alapján benne kell legyen a rendszerben. Ha már vonalban vagyunk, arra is kérdezzünk rá, valóban végeznek-e a környéken karbantartási munkálatokat.

3. Ne adj készpénzt

Fontos tudni, a szerelési munkákat végző, vagy akár gázórát leolvasó alkalmazottaknak nincsen felhatalmazásuk arra, hogy készpénzt vegyenek át az ügyfelektől munkájuk során.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

4. Ne írj alá semmit

A kiérkező szakember nem jöhet ki hozzád azzal, hogy írj alá itt és most egy szerződést - ki tudja milyen rejtett apró betűs résszel akarnak becsapni a csalók, akik utólag állnak elő követeléseikkel. Az ilyen ügyeket a cégek hivatalos úton intézik, szintén előzetes egyeztetés alapján.

A neten is támadnak a csalók

A bűnözők manapság már gyakran nem is mennek házhoz, inkább telefonon keresztül, vagy az interneten intézik a dolgokat. Főként az időseket célozzák meg azok az ismeretlen elkövetők, akik telefonon, bajba jutott unokának, vagy az ő ismerősének kiadva magukat csalnak ki esetenként több százezer forintot a segíteni akaró nagyszülőtől.

Terjed az online unokázás is, a legújabb nemzetközi trend szerint a szélhámosok a Facebookon veszik fel a kapcsolatot a gyanútlan idősekkel és csalnak ki pénzt hasonló módon a bajba jutott unokára hivatkozva. Az ilyen esetek elkerülések érdekében érdemes lehet családon belül megállapodni egy titkos jelszóról, ami csak bajba kerülés esetén használható.

Loading...

Címkék:
nyugdij, csaló, szélhámos, vámszedő,