Már elkezdték beszedni a jövő évi díjakat

Világgazdaság2016. október 26. 09:02

A megmaradt négy magánnyugdíjpénztár közül az egyik, már most kampányol, hogy a tagjai fizessék be a 2017-es évre is a kötelező tagdíjat - írja a Világgazdaság.

A Budapest Magánnyugdíjpénztár 2400 forintot ír elő az egész jövő évre, emellett 6 ezer forintos adományt is kér, mivel a tagdíjból működésre elvonható 2,5 százalékos rész nem elég az intézmény fenntartására. A pénztárnak nagyjából 7 ezer tagja van, vagyis ha mindenki befizeti a kötelező tagdíjat, akkor is csupán 420 ezer forintot vonhatna le, ennyiből kellene kigazdálkodnia a következő évi működést.

Nem mindenki fizet persze, ahhoz mindenesetre, hogy egy magánnyugdíjpénztár fennmaradhasson, legalább a tagok 70 százalékának rendszeresen fizetnie kell a tagdíjakat. Ellenkező esetben a jegybank elrendeli az intézmény végelszámolását.

A Budapest Magánnyugdíjpénztár tavaly is korán kezdte a tagdíjgyűjtést, és már decemberre túllépték 2016-ra a 70 százalékos limitet. A többi intézmény más módszert követett. 

A Horizont, amely szintén azt kéri, egyszerre fizessék be a tagok az éves tagdíjat, csak az év elején kezdett kampányba, náluk szintén 2400 forint az éves tagdíj, ezt az idén a 38 ezres tagság 78 százaléka fizette be. A működés fenntartásához persze a Horizont is adományokra szorul, évente 9600 forintnyi támogatást kérnek. Az idén áprilisra sikerült a működési költségek fedezéséhez szükséges 200 millió forintot előteremteni.

Az MKB és a Szövetség Magánnyugdíjpénztár tagjainak többsége továbbra hónapról hónapra fizeti a tagdíjat. Méghozzá rendszeresen. Tavaly április óta - vagyis másfél éve - kell megfelelniük a kasszáknak a szigorú követelményeknek, és eddig minden pénztár vette az akadályokat.

Címkék:
nyugdij, magánnyugdíjpénztár, tagdíj, tagság, magánnyugdíjpénztárak,