Jövője miatt izgul Oláh Gergő: van is rá oka

Pénzcentrum2016. szeptember 15. 14:03

"Szerintem addigra már nem lesz nyugdíj, mire én odakerülök" - nyilatkozta a napokban Oláh Gergő. Az énekes ezzel pedig nincs egyedül, sokan tartanak attól, hogy nem lesz nyugdíjuk, mégis kevesen tesznek félre erre az időszakra.


Az elmúlt években több tízezerrel nőtt a nyugdíjasok száma hazánkban. Éppen ez, vagyis az öregedő társadalmunk az oka annak, hogy egyre többen gondolják úgy, hogy nem lesz nyugdíjuk. A témában nemrég Geszti Péter is megszólalt, de most Oláh Gergő, a korábbi X-faktor győztese mondta el véleményét.

Szerintem addigra már nem lesz nyugdíj, mire én nyugdíjas lennék. Nem is alapozok arra, hogy jó nyugdíjat kapok majd, mire odaérek abba a korba. Inkább megalapozzuk a jövőnket

- nyilatkozta a 24.hu-nak Oláh Gergő, amikor a megtakarításaival kapcsolatban kérdezték.

Az énekes azt is elárulta a lapnak, hogy feleségével a jövőért dolgoznak, beosztják a pénzt, spórolnak és félretesznek a jövőre. Pedig ezzel Magyarországon nem sokan vannak így.

KATTINTS! Ennyi üti egy osztrák, lengyel, cseh kisnyugdíjas markát

Mi a helyzet itthon?

{{EMBED:infogram_9b8c59c0-f759-40b5-a490-b09a42321b37}}

A nyugdíjrendszer átalakulását követően 2012-ben jelentősen csökkent a nyugdíjasok száma Magyarországon, ám azóta komoly növekedés figyelhető meg. 2014-ben az öregségi nyugdíjban részesülők száma már elérte a 2 037 126 főt. 2015 decemberében pedig ez a szám ugyan némileg csökkent, de így is elmondható, hogy az elmúlt években több tízezer fővel növekedett a nyugdíjasok száma hazánkban.

Az öregségi nyugdíjasok számának folyamatos növekedése a népesség korösszetételének változásával magyarázható. A 65 év feletti korosztály létszáma megszakítás nélkül emelkedik Magyarországon. Míg 1990-ben a 65 év felettiek a népesség 13 százalékát tették ki, addigra ez a szám 2014 elejére 17,5 százalékra emelkedett.

Az Eurostat korábbi számításai szerint 2060-ban hazánkban a 65 éves kor feletti népesség aránya eléri a 29 százalékot.

Mi ezzel a gond?

Szakértők szerint emiatt a hazai nyugdíjrendszer 20-30 évig ugyan még kitarthat, de azt követően a romló demográfiai tendenciák miatt nem lehet majd elkerülni az állami nyugdíjak visszaesését.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyszerűen nem lesz elég járulékfizető a mostani szintekhez hasonló nyugdíjak kifizetésére.

Bár sokan tisztában vannak a problémával, mégis kevesen tesznek félre a nyugdíjas éveikre. Egyes felmérések szerint a mostani nyugdíjasok mindössze 2 százaléka rendelkezik a nyugdíja mellett valamilyen kiegészítő forrással, amihez nyúlhat.

KATTINTS! Percunami zúdulhat a külföldön melózó magyarok nyakába

Mekkora nyugdíjra számíthatunk?

  • Ha minimálbérre vagyunk bejelentve:

Ez attól is függ, hogy mennyi az elismert szolgálati időnk (ennek ma az átlagos értéke nyugdíjba lépéskor megközelítőleg 38 év). Amennyiben pedig 40 évvel számolunk, akkor körülbelül 60-70 ezer forintos nyugdíjra számíthatunk.

  • Ha a keresetünk megegyezik az átlagkeresettel:

Abban az esetben, ha mindig az átlagkereset után (40 évig) fizetünk járulékot, akkor ma körülbelül 140 ezer forintos induló nyugdíjra számíthatunk.

A nyugdíjkülönbség pótlásához, körülbelül 25-30 millió forinttal kellene rendelkeznie annak, aki szándékosan a tényleges átlag körüli jövedelme helyett csak a minimálbér után fizetett

  - válaszolta kérdésünkre korábban Matits Ágnes nyugdíjszakértő.

Loading...

Címkék:
nyugdij, spórolás, megtakarítás,