Újra lecsaptak a nyugdíjasok vámszedői: ezzel húznak most csőbe

Pénzcentrum2016. augusztus 12. 14:05

Nem lehet elégszer figyelmeztetni az idősebbeket, a csalók ugyanis, akik a pénzükre vadásznak folyton újabb trükkökkel próbálkoznak. Szerencsére néha sikerül elkapni a szélhámosokat. Mutatjuk, mire érdemes figyelni.


A bűnözők sokszor még mindig az "unokázós" trükkel próbálkoznak, aminek az a lényege, hogy telefonon bajba jutott unokának adja ki magát a csaló, és így próbál pénzt kicsalni az idős áldozatokból. Korábban a fővárosban esett áldozatul egy nyugdíjas, akitől 1 millió 600 forintot csaltak ki a trükkös bűnözők, ez volt a nő minden megtakarított pénze.

Nem tudom megbocsátani magamnak, hogy miért voltam ilyen hiszékeny

- mondta el a hölgy az eset kapcsán.

A közelmúltban pedig egyik olvasónk szüleinél is próbálkoztak a szélhámosok, akkor a telefonban az érintett  bajba jutott fiának adták ki magukat a csalók.

Vádat emeltek öt "unokázó csaló" ellen

Ketten már előzetes letartóztatásban vannak, a többiek pedig szabadlábon várják a bírósági tárgyalás - tudta meg az MTI a Fürcht Páltól, a Fővárosi Főügyészség megbízott főügyész-helyettesétől. A bűnözők még 2014 májusában, majd 2015 május-júniusában Budapesten idős sértettektől csaltak ki esetenként több millió forintot vagy ékszereket. A telefonban a sértettek unokájának adták ki magukat, aki éppen uzsorások fogságába került.

A kiszemelt sértettek vonalas telefonszámát és címét, valamint a családi kapcsolataikra vonatkozó adatokat a II. rendű vádlott, egy 53 éves nő adta át az unoka szerepét eljátszó csalónak. A csaláshoz külön-külön ezekre az alkalmakra vásárolt és kizárólag egy-egy alkalommal használt mobiltelefonokat használtak. A társaság többi tagja - általában alkalmanként felkért emberek - játszották el a lebukás szempontjából legveszélyesebb küldönc szerepét, akiket az "unoka" vitt a sértettek lakásához. A küldöncök az átvett pénzt azonnal továbbadták az elsőrendű vádlottnak.

Nem csak az unokázással próbálkoznak

Nem ritka, hogy a szélhámosok valamilyen szolgáltató nevében próbálnak bejutni az otthonunkba. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság pedig két napja egy sajtótájékoztató keretein belül hívta fel a figyelmet a trükkös csalókra.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nemrég ugyanis egy 69 éves karcagi férfi és 55 éves mezőtúri asszony esett áldozatul a telefonos csalóknak. Az ismeretlen telefonáló azt állította, hogy egy nyereményjáték során több százezer forintot nyertek az érintettek, de a nyereményt csak akkor tudják átvenni, ha előzetesen végrehajtanak néhány banki tranzakciót. De több hasonló eset is történt az elmúlt napokban Szolnokon - olvasható a rendőrség honlapján.

Tippek a védekezéshez

  • Mindig járjunk utána, hogy a telefonáló valóban az, akinek mondja magát.
Például érdemes családon belül megállapodni egy titkos jelszóról, amelyet kifejezetten csak bajba kerülés esetében használunk, és ezt nem tanácsos megosztani a Facebookon.
  • Ne beszéljünk idegenek előtt és nyilvános helyen sem magánügyeinkről, hiszen ezt később felhasználhatják a bűnözők.
  • Soha ne nyissunk ajtót idegeneknek, bármilyen indokra is hivatkozna.
  • Ne adjunk pénzt idegeneknek.
  • Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzük meg annak személyleírását, gépjárművük rendszámát.
  • Ne utaljunk pénzt ismeretlen bankszámlára és ne töltsük fel ismeretlen telefonok mobilegyenlegét.
  • Minden hivatalos nyereményjátékot a szerencsejáték felügyelet ellenőriz. Érdeklődjünk náluk is!
Loading...

Címkék:
nyugdij, csalás, csaló, uzsorás, unokázás, nyereményjáték, fővárosi főügyészség, használt telefonok, szerencsejáték felügyelet,