Ez lehet a magyar nyugdíjasok veszte: totális összeomlás jön

Pénzcentrum2016. augusztus 4. 11:44

A magyarok harmada biztos benne, hogy a nyugdíja mellett más jövedelemforrásra is lesz időskorában. Tehát úgy gondolják, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer a jelenlegi formájában fenntarthatatlan. Az viszont nem mindegy, hogy ez a bevétel időskori munkából, vagy megtakarításokból származik majd.

A lakosságnak csak a 3 százaléka gondolja úgy, hogy biztosan meg fog tudni élni a nyugdíjából. Az OTP Nyugdíjpénztár felmérése szerint viszont a válaszadók jelenleg a jövedelmük 77 százalékából tudnak megélni, de ennek az összegnek csak 66 százalékára számítanak nyugdíjas éveikben. Vagyis a lakosság jelentős része szerint a nyugdíja nem lesz elég a megélhetéshez.

A felméréseink azt bizonyítják, hogy a legtöbben már felismerték, hogy a jövőben kizárólag a nyugdíjuk nem lesz elegendő az időskori anyagi biztonság megteremtéséhez. A lakosság 64 százaléka úgy gondolja, hogy nyugdíjas korában is dolgozni kényszerül majd. Ez azonban azt eredményezheti, hogy a ma ismert békés nyugdíjas évek eltűnnek, és az emberek jelentős része élete utolsó időszakát is munkával töltheti 

- mondta Nagy Csaba ügyvezető igazgató.

A magyar lakosság pénzügyi ismereteivel nem igazán lehet dicsekedni, nemzetközi összehasonlításban mégsem kell szégyenkeznünk, mivel jellemzően ezen a téren másutt sem tájékozottabbak az emberek 

- mondta Ertl András a GfK Hungária ügyfélkapcsolati menedzsere.

Amiben viszont különbözünk más nemzetektől, akár régiós szinten is, hogy itthon a 15 és 69 év közöttiek 41 százalékának van bármilyen megtakarítása - derült ki a GfK felméréséből. A jelenlegi harmicasoknak mindössze 38 százaléka gondol a nyugdíjas éveire, tehát csak minden ötödik-hatodik ember.  Az ötvenes korosztályon viszont már jobban látszik az igyekezet, ebben a korcsoportban minden negyedik magyar már áldoz a gondtalan nyugdíjas életre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ertl szerint viszont érdemes minél korábban felismerni azt, hogy 5 százalékos hozam mellett egy befektetés 10 év alatt 1,6-szorosára hízik, 30 év alatt viszont 4,3-szorosára.

Címkék:
nyugdij, otp, nyugdíjpénztár,