Ez betehet a magyar nyugdíjasoknak: sokat bukik, aki nem siet

Pénzcentrum2016. június 29. 13:04

Hazánkban folyamatosan növekedik a várható élettartam, emiatt a nyugdíjrendszer finanszírozása egyre többe kerül az államnak, a munkáltatónak és az egyénnek is. A legtöbben arra számítanak, hogy nyugdíjaskori jövedelmük közel felét az állam fogja biztosítani - derül ki a nemzetközi Aegon csoport 2016-os nyugdíjfelkészültségi szubjektív kutatásából.

A magyarok nem érzik magukat felkészülve a nyugdíjukra

A munkavállalók jövőbeli pénzügyi felkészültségének jellemzésére az Aegon kutatásában az ARRI indexet használta. Ez az indexszám azt mutatja meg egy 10-es skálán, hogy mennyire gondolják magukat az emberek felkészültnek a nyugdíjas éveikre. A magyarok közül legtöbben az 5,8-as világátlaghoz képest az 5-ös számot jelölték meg a skálán. Ez pedig azt jelenti, hogy a nyugdíjas évekre való felkészültségünket közepesre értékeltük.

Közelebbről megvizsgálva a magyar válaszadóknak a 16 százaléka gondolta csak azt, hogy pénzügyileg is készen áll a nyugdíjas éveire, míg ez az arány globális szinten már 33 százalék.

Honnan lesz nyugdíjunk?

A magyarok közül a legtöbben arra számítanak, hogy az nyugdíjaskori jövedelmünk 55 százalékát az állam fogja finanszírozni.

Arra számítunk, hogy a nyugdíjaskori jövedelmünk 29 százalékát saját megtakarításaink és befektetéseink és az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseink fogják kitenni

- mondta el a sajtótájékoztatón Horváth Gyula, az Aegon Magyarország vezérigazgató-helyettese.

Mi lehet megoldás?

A nyugdíjrendszer fenntarthatóságának kérdésre már évek óta központi téma. A nyomás hatalmas az állami társadalombiztosítási rendszereken, így a kutatásban arra a kérdésre is keresték a választ: vajon mi lenne a megoldás a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának az érdekében.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A grafikonon jól látszik, hogy mindössze a magyarok 3 százaléka gondolja úgy, hogy nem kellene semmit tennie, a társadalombiztosítás finanszírozása a jövőben is teljesen megoldott.

Bár tudjuk, hogy siker kulcsa a rendszeres megtakarítás lenne, ez a magatartás azonban csak a magyar válaszadók 25 százalékára jellemző.

Tényleg emelni kellene a nyugdíjkorhatárt?

Az ideális az lenne, ha a nyugdíjba lépéstől számítva az emberek várható élettartama még 15 év lenne. Magyarországon azonban folyamatosan nő a nyugdíjas korban eltöltött idő, ez az átlag már a férfiaknál is jóval 15 év felett van. Ezért is égető hazánkban a nyugdíjkorhatár emelésének kérdése.

A kutatásban megkérdezetteknek több mint a fele azt mondja, hogy valamilyen módón emelni kellene a nyugdíjkorhatárt. A magyaroknál azonban a nyugdíjkorhatár emelése nem talál ennyire lelkes fogadtatásra. A nyugdíjkorhatár emelése mellett mindössze a magyar válaszadók 32 százaléka szavazott.

Címkék:
aegon, nyugdij, megtakarítás, kutatás, nyugdíjkorhatár,