Eltűnt félmillió magyar

Világgazdaság2016. május 12. 10:00

Az elmúlt 25 évben több mint félmillióval csökkent Magyarország népessége. Ez a tendencia várhatóan folytatódik - írja a Világgazdaság.

Egy év alatt ismét egy városnyi magyarral csükkent az ország lélekszáma, így tavaly már több mint félmillióval kevesebben éltek Magyarországon, mint 25 évvel ezelőtt. A lélekszám 9 millió 823 ezerre esett vissza tavaly, amihez a rekordmagas halálozási szám és az alacsony születési szám is hozzájárult.

Az elmúlt években a természetes fogyás 35-40 ezer között ingadozott. 

A statisztikai hivatal népesség-előreszámítása szerint tizenöt év múlva már kevesebb mint 9,7 millióan laknak majd az országban, az évszázad közepére pedig 9,35 millióra csökken a lélekszám. A becslés ráadásul még optimistának tűnik, hiszen nem számol azzal, hogy kivándorlás is sújtja az országot. Tavaly minden eddiginél többen, 33 ezren vándolotak ki.

A KSH Népességtudományi Intézetének becslése sokkal pesszimistább képet fest.

Kalkulációjuk alapján a népesség tavalyi, 2015-ös előreszámítása szerint 2060-ra a népesség száma közel 2 millió fővel fog csökkenni, miután nem lesz igazi áttörés a születésszámban.

Feltevésük szerint a stabilizálódó magyar gazdaságnak növekvő munkaerőigénye miatt a bevándorlók száma lassan emelkedni kezd majd, és a 2050-es évektől viszonyleg magas szinten állandósul. Ezzel párhuzamosan mérséklődik az elvándorlás, a 2040-es évek végétől évi 7500 fős szinten marad. Ezek eredményeként 2060-ban 7 millió 900 ezer fő körül alakul majd az ország népessége.

Címkék:
magyarország, születésszám, népesség, népességváltozás, statisztika, halálozás,