10 éved van a nyugdíjig? Ez a minimum, amit megtehetsz

Pénzcentrum2016. február 22. 10:52

Sokan csak az 50-es éveikben kezdenek félretenni a nyugdíjukra, amikor már csak 10 évük van hátra a visszavonulásig. Ilyenkor az okozza a legnagyobb problémát, hogy a megtakarítási időszak jelentősen rövidebb, mint ami alatt felhasználjuk az összespórolt pénzt. Persze javíthatunk a helyzeten, ehhez viszont tudatosan kell felkészülni az időskori évekre. Nem árt megfeledkezni arról, hogy a 60 évesek várható élettartama közel 20 év, vagyis 80 éves korunkig kell beosztani a megtakarított összeget.

Sokan csak a gyerekek kirepülése után ébrednek rá, hogy még nincs nyugdíj célú megtakarításuk. Emiatt 10-15 évvel a nyugdíjba vonulás előtt kezdenek el takarékoskodni.

Mire elég 10 év megtakarítás?

Ha 10 évvel a nyugdíjba vonulás előtt kezdünk takarékoskodni, akkor azzal szembesülhetünk, hogy jelentős összegeket kell félretennünk azért, hogy értelmezhető nyugdíj-kiegészítésünk lehessen az állami juttatás mellett.

Ha 10 évünk van hátra a nyugdíjba vonulásig, és havi 20 ezer forintot teszünk félre, akkor évi 6 százalékos hozammal 3 millió 933 ezer forintot tudunk összegyűjteni, feltéve, ha államilag támogatott termékkel takarítunk meg, ezután ugyanis 20 százalékos adójóváírást érvényesíthetünk. Persze, ha a havi befizetést 50 ezer forintra növeljük, akkor már közel 10 millió forintot gyűjthetünk össze 10 év alatt.

Mire elég ennyi pénz?

Ugyan a közel 4, illetve 10 millió forint jelentős összegnek mondható, azonban ebből kevesebb járulékot kaphatunk, mint amire először gondolnánk. A 2015-ös Demográfiai portré szerint a 60 évesek várható élettartama

  • Nőknél 22 év, míg
  • Férfiaknál 17 év volt 2013-ban.

Ez tehát azt jelenti, hogy a megtakarításunk tartama rövidebb, mint amennyi idő alatt feléljük azt, vagyis közel 80 éves korunkig kell beosztani a 10 év alatt megtakarított összeget.

Emiatt (ha egyenlően szétosztjuk) 19 éves várható élettartammal számolva, az első esetben 18 ezer forinttal egészíthetjük ki a nyugdíjunkat, míg a második esetben havi 45 ezer forintból gazdálkodhatunk havonta.

Ehhez persze hozzájön az állami nyugdíj is. Ez a következő években előre láthatólag még tartja az értékét, azonban hosszabb távon ez akár jelentősen megváltozhat. Lényeges, hogy járadékként felhasználva ez az összeg magasabb, viszont egyelőre nem érhető el minden esetben a megtakarításhoz csatolt termék, amely a járalékot szolgáltatja.

Loading...

Ezekkel tehetünk félre nyugdíjra

Szinte bármelyik megtakarítást választhatjuk nyugdíj célra, azonban van három olyan termék, amelyet az állam 20 százalékos adójóváírással támogat. A három termék közül megtalálhatjuk a nekünk megfelelő megoldást, ugyanis egy pénztári, egy biztosítás és egy bankszámla típusú termék közül választhatunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) a legrégebbi nyugdíj célú megtakarítás, nagyjából egymillió ilyen megtakarítás van jelenleg Magyarországon. A pénztárak előnye, hogy a pénzünket választható portfólióba fektetik, amellyel nekünk nem kell foglalkozni, a vagyonkezelés a szolgáltató dolga.

A nyugdíjbiztosításoknál csak pár éve jár a 20 százalékos adójóváírás, azonban népszerű termékek. Itt a tanácsadónk segítségével alakíthatunk ki egy eszközalapokból álló portfóliót. A pénz kezelése a mi dolgunk (és felelősségünk), azonban ebben az értékesítő segítségünkre van.

A nyugdíj elő-takarékossági számla (NYESZ) egy speciális értékpapírszámla. Az ide befizetett összegek után ugyanúgy jár a 20 százalékos jóváírás, mint a másik két terméknél, viszont a vagyonkezelés feladata teljes mértékben ránk hárul. Az ehhez értőknek emiatt jó választás lehet a NYESZ, ráadásul a terméknek jellemzően alacsonyabbak a költségei, mint a két másik nyugdíjmegtakarításnak.

Loading...

Címkék:
nyugdij, nyugdíjas, megtakarítás,