Zuahnórepülésben a nyugdíjpénztári hozamok: mire váltsunk?

MTI2015. október 7. 09:03

Az első fél év nagy nyerteseinek számító, sok részvényt tartó nyugdíjpénztári alapok árfolyama sokat esett az utolsó hetekben, a legnagyobb kiegyensúlyozott portfólióknál azonban tompította az árfolyamcsökkenést a hazai állampapírpiac kiváló teljesítménye - számol be szerdai cikkében a Világgazdaság.

A friss árfolyamadatok alapján az önkéntes nyugdíjpénztári alapok csaknem fele negatív hozammal zárta a július-szeptembert. A tőzsdei lejtmenet miatt különösen a magas részvényhányadot tartó alapok számára volt keserves az elmúlt időszak, ezek között olyan is akadt, amelyik 10 százaléknál is többet esett június óta.

A közepes kockázatú kiegyensúlyozott portfólióknak - amelyek 25-40 százalék körül tartanak részvényeket - sem sikerült fényesen az utolsó negyedév, a legjobb alap is éppen csak plusz nullában vészelte át ezt az időszakot, de olyan portfólió is van, amelyiknek az árfolyama több mint 3 százalékot esett. Az év eleje óta nézve viszont ezek az alapok még bőven pluszosak, sőt a teljesítményük bőven meghaladja az állampapírokét is.

A kiegyensúlyozott alapok esését az újság szerint minden bizonnyal tompította az elmúlt hetekben kiválóan teljesítő hazai állampapírpiac is, a klasszikus alapoknak pedig egyenesen szárnyakat adott. Sok alap az év eleje óta elért teljes nyereség nagy részét az utolsó negyedévben szedte össze.

Címkék:
nyugdij, nyugdíjpénztár,