4 fontos kérdés a nyugdíjakról: ezt sokan nem tudják

Pénzcentrum2015. augusztus 15. 07:02

Mikor? Hogyan? Hogy lehet kérni, hogy ne így, hanem úgy? Fontos kérdések a nyugdíjak folyósításával kapcsolatban.

Mikor kézbesítik a nyugdíjakat?

A nyugdíjakat bankszámlára utalva kérhetjük (ezt egyébként egyre többen választják), vagy postai kézbesítéssel kaphatjuk meg. Amint az alábbi táblázatból kiderül, a nyugdíjakat rendszerint minden hónap 12-én utalják.

Loading...

Ha 12-e hétvégére esik, akkor általában a megelőző pénteken figyelhetik számlájukat a nyugdíjasok. Decemberben pedig hónap elején érkezik a juttatás.

Postai úton szeretném kapni a nyugdíjam, mikor várhatom a postást?

A postai nyugdíjkifizetések időpontjának meghatározása a Magyar Posta hatásköre. A kifizetési ütemről, valamint a kifizetés esedékességének napjáról posta tavaly novemberben levélben értesítette a nyugdíjasokat.

Arra azonban ne számítsunk, hogy a fenti táblázatban szereplő napoknál hamarabb érkezik a nyugdíj akkor, ha a postás hozza, ugyanis a nyugdíj-kifizetési naptárban megjelölt első kifizetési napot megelőzően kifizetést nem teljesít.

Eddig postai úton vettem át a nyugdíjamat, a továbbiakban szeretném, ha a folyószámlámra érkezne. Mit kell tennem?

A nyugdíj lakossági folyószámlára történő utalását az erre a célra rendszeresített B04-es nyomtatványon lehet kérelmezni. Azt, hogy a bankszámlára utalják, természetesen a nyugdíjigény benyújtásakor is kérhetjük.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha az ellátás folyósítása valamely pénzintézethez történik, a lakcím (tartózkodási hely) változását - a levélküldemények kézbesíthetősége érdekében - az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság Nyugdíjfolyósító Igazgatóságának be kell jelenteni.

Nyáron néhány hónapra elköltözöm. Lehetséges-e, hogy ez idő alatt a nyugdíjamat ott kapjam kézhez?

Igen. Ezt írásban kell kérni az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság Nyugdíjfolyósító Igazgatóságától. A levélben közölni kell az új címet és pontosan meg kell jelölni azt az időtartamot, ameddig erre a címre kérjük a nyugdíja folyósítását.

A kérelmet célszerű legalább egy hónappal az elutazást megelőzően eljuttatni a nyugdíjfolyósítóhoz.

Címkék:
nyugdij, nyugdíjas, onyf, nyugdíjkifizetések,