Ezek a nyugdíjasok biztosan nem juthatnak hozzá a pénzükhöz

Magyar Nemzet2015. július 14. 10:33

Továbbra sem lehet tudni, miként férhetnek a pénzükhöz azok a nyugdíjasok, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy a magánnyugdíjpénztáruktól kapják a járadékukat. A kasszák ugyanis a szabályozás hiányosságai miatt sem egy összegben, sem részletekben nem juttathatják el a félretett pénzeket a pénztártagokhoz - írja a Magyar Nemzet.

Azok maradhatnak nyugdíjba vonulás után a magánnyugdíjpénztáraknál, akik ki szeretnék használni, hogy az összegyűjtött pénzük örökölhető.

A nyugdíjasok ugyanis nem férhetnek hozzá egy összegben a megtakarításukhoz, sőt, jelen helyzetben részletekben sem kaphatják meg.

A fennakadást a pénztárak szerint a jogszabályok ellentmondásai okozzák, ezek ugyanis százmillió forintos tartalékképzést írnak elő a kasszák számára abban az esetben, ha havi rendszerességgel folyósítanák a járadékot, erre azonban a pénztárak állítása szerint nincs elegendő tőkéjük.

A törvény ugyan lehetőséget ad arra, hogy a kasszák biztosítóktól vegyenek olyan termékeket, amelyek lehetővé tennék a kifizetéseket, ám a biztosítók egyelőre nem dolgoztak ki ilyeneket. Maguk a szolgáltatók sem biztosak abban, hogyan kell értelmezni a jogszabályokat, nem kaptak ugyanis erre vonatkozó iránymutatást a törvényalkotóktól.

 

Címkék:
nyugdij, magánnyugdíjpénztár,