Itt adják az igazi luxusnyugdíjat: van, aki a nettó fizetését megkapja

Pénzcentrum/Portfolio2015. június 23. 18:02

Mi a közös Chilében, Finnországban, Ausztráliában, Dániában és Hollandiában? Az, hogy mindegyik ország a nyugdíjrendszerek összehasonlítási rangsorában az élen végzett. Egy nemrégiben publikált felmérés 25 nyugdíjrendszert hasonlított össze nemzetközi szinten - írja a Financial Times.

A Melbourne Mercer és az Australian Centre for Financial Studies felmérése szerint Dánia büszkélkedhet a legjobb nyugdíjrendszerrel a vizsgált 25 ország közül. Eszerint a dánok nyugdíjrendszere jó tőkeellátottsággal és járulékfizetési rendszerrel rendelkezik, ráadásul a magánnyugdíjrendszer szabályozása is kellőképpen fejlett.

Kicsivel maradtak le az első helyezettől az ausztrálok és a hollandok, mindkét ország nyugdíjrendszere egészséges struktúrájú, de a felmérés szerint még van hova fejlődniük.

Az ausztráloknál a járulék az, ami adott a rendszerben, tehát a nyugdíj nincs előre meghatározva, annak összege a befizetésekből és a befektetéseken elért hozamoktól függ. Jelenleg például a munkáltatóknak a munkavállalók fizetésének 9,5 százalékát kell befizetniük a nyugdíjalapba és érdekes az is, hogy az öregségi nyugdíj meghatározásakor nemcsak a jövedelmet, hanem az ingatlanvagyont is figyelembe veszik.

A hollandoknál sem olyan rossz a helyzet, tekintve, hogy a fennálló rendszer közel 100 százalékos helyettesítési arányt is el tud érni: a nyugdíjrendszer állami pillére mintegy 30 százalékot, míg a vállalati nyugdíjprogramok a nyugdíjba vonulás előtti nettó bér kb. 70 százalékát ígérik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A felmérés szerint ahhoz, hogy egy ország nyugdíjrendszere fenntartható legyen, a munkaképes korú lakosság minimum 70 százalékának magán-nyugdíjpénztári tagsággal kellene rendelkeznie. Chilében, Dániában, Hollandiában és Svédországban ez az arány több mint 75%, de az ausztráloknál is csak alig kevesebb mint 70%.

Címkék:
nyugdij, luxusnyugdíj,