Nyugdíj: na ettől kell most nagyon megijedni

Pénzcentrum2015. június 16. 11:15

Álmokban, vágyakban nincs hiány, ha a nyugdíjas éveinkről van szó. A legtöbb magyar utazással töltené a munka utáni éveket, de mindössze 3, azaz három százalékunk készül fel teljesen anyagilag is arra, hogy nyugdíjasként is az elvárt életszínvonalon élhessen. 

A rendszeres megtakarításokat minél szélesebb körben kell ösztönözni: a munkavállalónak, a munkáltatónak és az államnak egyaránt részt kell, hogy vállaljon ebből az idős évekre való felkészülésből - ez a legfőbb megállapítása az Aegon biztosító által készített friss nemzetközi kutatásnak. 

Az emberek 13 százaléka rendelkezik írásbeli nyugdíjtervvel, míg közel 40 százalékának semmilyen pénzügyi terve sincs a nyugdíjas évekre. A tervezés hiánya minden országra jellemző, de a legkevesebben Japánban, Lengyelországban és Magyarországon gondolnak előre.

Az emberek kezdenek tudatosabban felkészülni a nyugdíjas évekre, a felmérés szerint a felkészültség 2012 óta folyamatosan növekszik

 - monda Horváth Gyula, az Aegon pénzügyi vezérigazgató-helyettese.

A magyar társadalom felének (53 százalék) van elképzelése arra, hogy miből fog megélni nyugdíjas éveiben

- tette hozzá.

Mivel töltenénk a nyugdíjas éveinket?
A nyugdíjba vonulás után ezekkel töltenénk az időnket:
  • 16 százalékunk a korábbi területen dolgozna tovább
  • 11 százalékunk valamilyen más területen dolgozna
  • 49 százalékunk új hobbikat szeretne elkezdeni
  • 58 százalékunk több időt töltene a családdal
  • 63 százalékunk többet utazna

Ezért kellene sokkal többet kellene megtakarítani

Gondot okoz, hogy a nők kevesebbet takarítanak meg, mint a férfiak. Ennek oka, hogy a férfiak jövedelme jellemzően magasabb.

De nem csak a nők takarítanak meg kevesebbet a nyugdíjukra, mint szükséges lenne, a munkavállalók többsége 45 éves kor után kezdenek megtakarítani nyugdíj célra.


Ma Magyarországon, ha megkérdeznek valakit, hogy mekkora az az összeg, ami elegendő a nyugdíjas évekre, akkor nagyon alacsony számot mondunk, vagyis sokkal kevesebbet tervezünk félretenni, mint szükséges lenne. Lényeges, hogy a nyugdíjba vonuláskor nem a születéskori átlagos élettartamot kell figyelembe venni (ami 7 évet feltételez), hanem a nyugdíjba vonuláskor várható élettartamot, ami közel 20 év.

A magyarok 55 százaléka teljes mértékben az államtól várja a nyugdíjat, és csupán a 45 százalékuk támaszkodna a saját megtakarításokra és a munkáltatói nyugdíjra.

Ez az arány ugyan nemzetközi összehasonlításban átlagosnak mondható, azonban, ha a korfát és a demográfiai adatokat figyeljük, akkor rossznak mondható.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ezekkel érdemes nyugdíjra megtakarítani

Magyarországon három kifejezetten nyugdíj célú megtakarítást indíthatunk:

  • Önkéntes nyugdíjpénztárat (ÖNYP)
  • Nyugdíjbiztosítást
  • Nyugdíj elő-takarékossági számlát (NYESZ)

Mind a három megtakarítási forma után 20 százalékos adójóváírást érvényesíthetünk, amit a megtakarításunkon írnak jóvá. A három termék között a legfőbb különbség, hogy a befizetett összegeket ki kezeli.

  • Az ÖNYP esetén a választható portfóliót a megtakarítás indításakor kell kiválasztani, ugyan ezen változtathatunk, de a vagyonkezelés feladatát átvállalja a pénztár.
  • A nyugdíjbiztosításnál választhatunk a klasszikus megtakarítás és a unit-linked típusú termékek közül. Míg előbbinél fix hozammal számolhatunk, addig az utóbbinál a mögöttes eszközalap határozza meg a hozamot.
  • A NYESZ esetén a vagyonkezelés az ügyfél feladata.

Loading...


Kiderült: ennyi a nyugdíja Medveczky Ilonának - KATTINTS!

 

Címkék:
nyugdij, megtakarítás,