Jól kezdték az évet a magánnyugdíjpénztárak

Portfolio2015. május 26. 18:02

Az MNB legfrissebb statisztikái szerint jelentősen megugrott az önkéntes pénztárak új belépőinek száma, míg a magánnyugdíjpénztáraknál egyre többen választják a TB rendszerbe való visszalépés lehetőségét.

Megugrott az új belépők száma az önkéntes pénztáraknál

A tavalyi negyedévhez hasonlóan az idei év első három hónapjában is háromezer fővel csökkent az önkéntes pénztártagok száma. Az MNB legfrissebb statisztikái szerint ezzel 2015 első negyedévében közel 1,167 millióra csökkent a tagi létszám, ugyanakkor jelentősen megugrott az új belépők száma. Míg tavaly, az utolsó negyedévben 7505 új belépő volt az önkéntes pénztáraknál, addig ez idén márciusban 9569 főt tett ki.

A tavalyi negyedik negyedévhez képest kissé visszaesett a befizetéseken belül az egyéni hozzájárulások aránya, azonban a 66%-os arány az előző negyedéveket nézve még így is kiemelkedőnek mondható. 

Jó évkezdés a magánnyugdíjpénztáraknál

Az MNB első három hónapra vonatkozó statisztikái szerint december végéről március végére 668 fővel csökkent a magánnyugdíjpénztárak tagjainak száma. A négy pénztár arról számolt be, hogy április végéig ez a szám már meghaladta az 1100 főt. Ezzel párhuzamosan megnőtt a pénztárak a TB-be való visszalépés miatti vagyonátutalásának mértéke is (567,7 millió forint márciussal bezárólag).

Címkék:
nyugdij, magánnyugdíjpénztár,