Fontos változás jön a nyugdíjaknál: mit jelentett be Lázár?

Pénzcentrum2015. május 21. 11:02

Fontos bejelentést tett múlt héten Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy a kormány döntött arról, hogy a közigazgatási eljárások díjtételét 10 milliárd forinttal csökkentik. A gyakorlatban hamarosan gyorsulhat több hivatali ügyintézés - ez a nyugdíjakat is érinti.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy hete arról a kormánydöntésről számolt be, amely szerint a közigazgatási eljárások díjtételét 10 milliárd forinttal csökkentik. A járási hivatalok, kamarák javaslata alapján jelentősen egyszerűsítik - többek között -

az öregségi nyugdíj megállapítási eljárásokat, a nők kedvezményes nyugdíj megállapításának eljárását,

valamint a foglalkoztatással összefüggő támogatási formákra vonatkozó eljárásokat. Hozzátette: szeretnének egy lakossági konzultációt is megnyitni a kormányhivatalok segítségével a bürokrácia csökkentéséről.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A bürokráciacsökkentés célja, hogy a közigazgatás szervei az ügyek elintézése során az ügyfelek jogait és jogos érdekeit garantáló, az eljárások gyors lezárását és az időszerűséget biztosító, a kiszámítható működéséhez szükséges hatósági eljárásjogi keretek között járjanak el - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárság.

A gyakorlatban ugyanis jóval lassabb a tényleges ügyintézés, mint azt a jogszabályok meghatározzák (például különböző körülmények, eljárási cselekmények jelentősen meghosszabbítják).

A kormányhivatalok tapasztalataira hagyatkoznak

Tavaly ősszel kezdődött a kormányhivatali fórum működése, amelyen a fővárosi és megyei kormányhivatalok és járási hivatalok munkatársai tehettek bürokráciacsökkentő javaslatokat. Mivel a hivatalok valódi jogalkalmazók, munkájuk jelentős részében közvetlen kapcsolatban állnak az ügyfelekkel, így érdemben ismerik az eljárásokkal kapcsolatos és az ügyfeleket érintő, az ügyféli közérzetet befolyásoló problémákat - közölte az államtitkárság.


A kormány által támogatott javaslatok alapján megkezdődik a jogszabályok módosítása.

Azt ígérik, hogy az eljárások egyszerűsítése után

  • az ügyfélnek kevesebb alkalommal kell találkoznia a hatósággal,
  • a közigazgatási szervek gyorsabban tudnak érdemi döntést hozni
  • és a hatóságok egymás közötti kapcsolattartása gyorsul.

Az eljárásjogi egyszerűsítés a jogosultság megállapítások (például nyugdíj, foglalkoztatással összefüggő támogatás) módján és gyorsaságán változtatnak, tehát az nem változik, hogy ki jogosult, és ki nem. Folyamatosan növelik a kormányablakban intézhető ügyek számát - ez a megoldás is csökkenti az adminisztrációs terheket, azaz egyszerűsödik, gyorsul az ügyintézés.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azt egyelőre nem tudni pontosabban, mikortól. Az eljárásjogi jogszabályokkal kapcsolatban a kormány felhívta a központi hivatalokat és minisztériumokat is az adminisztratív terhek csökkentésével kapcsolatos javaslatok kidolgozására. A tárcák a jogszabály kidolgozását folyamatosan végzik és azt a lehető legrövidebb időn belül bevezetik.

Idén más ügyintézés is egyszerűsödött

Áprilistól megszűnt a gyámhivatalok, a társadalombiztosítási igazgatási szervek, a munkaügyi központok, a földhivatalok eddigi önállósága, hatásköreik a kormánymegbízott és a járási hivatal vezetőjéhez kerültek.

A változtatás szerint a kormányhivatalokhoz kerültek például a területi egészségbiztosítási pénztárak baleseti megtérítési feladatai, a honosításokhoz kapcsolódó anyakönyvezés, valamint az államkincstár családtámogatással és lakáscélú támogatásaival kapcsolatos feladatai is.

Ez azt jelenti, hogy a családi pótlékkal kapcsolatos ügyeket megyei helyett járási szinten intézik. Alapvetően az igénylés menete változik: több helyen lehet az igényeket benyújtani. Tehát a Magyar Államkincstárban, a járási hivataloknál és a kormányhivataloknál is lehet igényelni.

Ez közel 200 új helyszínt jelent: a legnagyobb előnye, hogy nem kell a megyeközpontba utazni a szülőnek azért, hogy igényelje, hanem el tudja a járási központban is intézni.

Címkék:
nyugdij, kormány, nyugdíjas, lázár, lakossági fórum,