Érkezik a nyugdíjpénz! Már csak két hetet kell várni

Pénzcentrum2015. február 2. 13:00

Első ízben idén fizet az állam adójóváírást mindazoknak az ügyfeleknek, akik államilag támogatott nyugdíjbiztosítást kötöttek. A biztosítóknak február 15-ig kell postázniuk a díjigazolást.

A 2014 elején debütáló támogatott nyugdíjbiztosítási szerződésekre az állam a tárgyévi befizetések 20 százaléka után, maximum évi 130 ezer forintig fizet adójóváírást. Fontos tudni, hogy az adójóváírás nem automatikus, azt az ügyfeleknek a személyi jövedelemadó-bevallásukban kell igényelniük a biztosítótól kapott díjigazolás alapján - figyelmeztet az UNION Biztosító.

A bevalláshoz szükséges díjigazolást a biztosítóknak jogszabály szerint február 15-ig kell postázniuk

- tájékoztat Bóna Katalin, az UNION Biztosító életbiztosítási ügyvezető igazgatója.

Aki tehát legkésőbb február végéig nem kapja meg ezt a dokumentumot, mindenképpen jelezze azt a biztosítójának ügyfélszolgálatán.

Az adójóváírás összegét az adóhatóság a díjigazolás alapján kitöltött szja-bevallás benyújtását követő 30. napon utalja. Az összeg nem közvetlenül az ügyfélhez, hanem a biztosítóhoz érkezik, amely jóváírja azt az ügyfél megtakarítási számláján, ezzel is növelve a nyugdíjcélú megtakarítás összegét.

Az adójóváírásnak a bevallásban történő igénylésen kívül több további, alapvető feltétele is van. Egyrészt az ügyfélnek minden adótartozását rendeznie kell. Másrészt megfelelő mértékű 2014. évi adóval (az egyéb adókedvezményekkel csökkentett adó összeggel) is rendelkeznie kell. Előfordulhat például, hogy a családi adókedvezmény érvényesítése után már nem elegendő az adó a teljes körű visszatérítéshez - ilyenkor a nyugdíjbiztosítási nyilatkozatban az adott évben az adóhoz igazodó támogatási összeg jelenhet meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék:
nyugdij, adójóváírás, union,