Te tudod, hogyan számítják a nyugdíjadat? Biztos vagy benne?

Pénzcentrum/InfoRádió2014. november 27. 17:33

A magyar nyugdíjrendszerrel nem az a baj, hogy rossz a nyugdíjszámítás képlete, hanem, hogy egyre kevesebb az aktív dolgozók száma, akiknek a befizetései fedezik a nyugdíjkifizetéseket - mondta Matics Ágnes. A nyugdíjszakértő kiemelte: az egyéni nyugdíjszámla bevezetése fontos, mert azzal mindenki számára nyomon követhető lenne a nyugdíjjogosultsága.

Nem létezik olyan, hogy ideális nyugdíjrendszer. Ezek történelmileg kialakult rendszerek, nem lehet egy másik ország eljárásait egyszerűen átvenni, hiszen mindenütt más a kiindulóállapot

 - mondta Matics Ágnes.

A nyugdíjszakértő emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer értelmében ha valaki mondjuk negyven évet dolgozott, az az élete folyamán keresett összeg átlagának 80 százalékát kapja meg nyugdíjként. Akinek például 25 év munkaideje van, az erre az időszakra eső összkeresetnek fogja a 80 százalékát kapni.

Az emberek fejében azonban még régi rendszer él, amikor utolsó év, vagy az utolsó öt év legjobb keresetét vették figyelembe a nyugdíjszámításnál. Ez azonban ma már nem így van

- húzta alá a szakértő.

Hozzátette: most már az egész élet keresetét veszik figyelembe, de csak 1989 óta számítva. Tehát akinek ennél korábbról is származott jövedelme, azt nem veszik figyelembe.

De az lényegében mindegy is, mert olyan pici keresetek voltak akkor, hogy az nem igazán befolyásolná a nyugdíjat

- jegyezte meg Matics Ágnes.

A nyugdíjszakértő elmondta, hogy az egyéni nyugdíjszámla sokféle lehet. Létezik olyan, amelyik csak azt rögzíti, hogy valaki milyen jogosultságot szerzett, mekkora kereset után adózott és mennyi elismert szolgálati ideje van.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez azonban nem olyan egyéni számla, mint amilyen külföldön nagyon sok helyen létezik és nálunk mondjuk a magánnyugdíj-pénztáraknál volt, ahol a befizetett összegek gyűlnek, és ennek a befektetéseiből az összeg még növekszik, hanem ez egy kvázi jogosultság-nyilvántartás

- hívta fel a figyelmet Matics Ágnes. Mivel Magyarországon a jogosultság alapján van megállapítva a nyugdíj - tette hozzá-, ez valójában elegendő is egy nagyon korrekt nyugdíjszámítás megvalósítására.

Úgy vélte, mindenre van példa, de nagyon fontos, hogy ezt rendszerként kellene átgondolni.

Ha a jelenlegi nyugdíjmodell maradna Magyarországon, akkor annak nem az a problémája, hogy ez egy rossz modell, hanem az, hogy mögötte megváltozott a társadalmi helyzet és nagyon kevés a befizető. A befizetések kisebbek, mint amennyi a ténylegesen kifizetendő nyugdíjak összege. Ezzel a rendszerrel van a probléma

 - hangsúlyozta a szakértő.

Címkék:
nyugdij, nyugdíjszámla, egyéni nyugdíjszámla, nyugdíjkifizetések,