Mennyivel emelkednek a nyugdíjak jövőre? Ki kap 15 ezerrel többet?

Pénzcentrum2014. november 25. 06:02

2,2% vagy 1,8%? Sokak számára nagyon nem mindegy, mennyivel lesz több a nyugdíjuk 2015-ben, mint az idei évben. A Pénzcentrum mutatja.

Inflációkövető emelés

Fontos tisztáznunk, hogy Magyarországon a jelenlegi szabályok értelmében a nyugdíjakat minden év január hónapjától az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni. Ezt hívjuk inflációkövető emelésnek. (Az infláció a pénz vásárlóerejének romlását jelenti).

Tehát gyakorlatilag annyival nőnek a nyugdíjak, amekkora inflációval számol a kormány jövőre.

De mennyi lesz az infláció 2015-ben?

A kormány idén ősszel több számot is bedobott. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere egy hónapja azt mondta, hogy jövőre 2,2 százalékkal emelkednek a nyugdíjak.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter néhány napra rá viszont egy új számot jelentett be: 1,8%.

Akkor mennyivel emelkednek a nyugdíjak pontosan?

Az inflációs előrejelzés 1,8%, tehát a kormány 1,8 százalékos mértékű nyugdíjemeléssel számol jövőre.

Az átlagos öregségi nyugdíj összege 115 786 forint volt az idei év elején. Ez tehát azt jelenti, hogy az átlagos nyugdíj mintegy 2 ezer forinttal fog nőni.


A nyugdíjasok többségének (54%) folyósított ellátás összege még a 115 ezer forintos átlagot sem éri el: több mint 1,1 millióan vannak, akiknek 50 és 99 ezer forint közötti nyugdíjból kell havonta megélniük. Ha valakinek 50 ezer forint a nyugdíja, valószínűleg mérsékelten örül annak, hogy jövőre 900 forinttal kap majd többet. A januári adatok szerint a csúcsnyugdíj közel 870 ezer forint: ez azt jelenti, hogy a luxusnyugdíjasok akár 15 ezerrel is többet kapnak majd 2015-ben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Loading...

Fontos kérés: MIKOR érezik jövőre a nyugdíj?

2015-ben is minden hónap 12-én utalják a nyugdíjat azoknak, akik számlájukra kérik. Ha 12-e hétvégére esik (áprilisban, júliusban, szeptemberben), pénteken utalják a nyugdíjakat. Decemberben a hónap elején érkezik majd a nyugellátás - derül ki az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) tájékoztatásából.

Loading...

2014-ben a novemberi nyugdíjat 12-én, szerdán utalták, decemberben pedig 3-án (szintén szerdán) érkezik a pénz a bankszámlákra.

Címkék:
nyugdij, nyugdíjas, nyugdíjemelés,