Hét év alatt egy fillérrel sem nőtt a nyugdíjminimum

Világgazdaság2014. november 4. 10:30

2008 óta egyetlen fillérrel sem nőtt a nyugdíjminimum. De nemcsak az alapellátást fagyasztották be, hanem a korhatárt is fokozatosan emelik, a magánnyugdíjakat államosították, átalakították az indexálást és a korhatár alatti ellátásokat is megszüntették - írja a Világgazdaság.

Az öregségi nyugdíj legkisebb összege, közismert nevén a nyugdíjminimum 2008. január 1. óta változatlanul 28500 forint Magyarországon. (Az idei év elején  több mint 16 ezer idős ember élt hazánkban, akiknek a nyugdíja éppen csak, hogy elérte, illetve meghaladta a nyugdíjminimumot.) Előtte minden évben emelték az összegét, leginkább az inflációval megegyező mértékben.

Hét éve azonban egyetlen egyszer sem határozott emeléséről az Országgyűlés, nem véletlenül: nem csak a nyugellátás, de számos szociális ellátás igénybe vétele, illetve összege is a nyugdíjminimumhoz igazodik, így a rendszeres szociális segély vagy a gyermekvédelmi támogatás.

De nem csak a nyugdíjminimum befagyasztásával tud jelentős összegeket megspórolni a kormány a költségvetésnek: a 13. havi nyugdíj megszüntetése, a korhatár alatti ellátások rendszerének átalakítása és a rokkantnyugdíj megszüntetése is ugyanezt a célt szolgálták, ahogy elvben a magánnyugdíjak államosítása is. Ezenfelül a kedvezőtlen demográfiai folyamatok ellensúlyozását szolgálja az öregségi nyugdíjkorhatár fokozatos emelése is.

Címkék:
nyugdij, nyugdíjminimum, rokkantnyugdíj, nyugdíjkorhatár,