Hamarabb érkezik az októberi nyugdíj

Pénzcentrum2014. október 6. 11:20

12-e vasárnapra esik, ezért sokan felteszik a kérdést: mikor jön az októberi nyugdíj?

Mivel októberben 12-e (a nyugdíjak kifizetésének szokásos napja) vasárnapra esik, már október 10-én, pénteken megkapják nyugdíjukat azok, akiknek a bankszámlájukra utalja a nyugdíjfolyósító.

Az alábbi táblázatban azt mutatjuk, hogy a következő hónapokban mikor utalják a nyugdíjat:

Loading...

Mi a helyzet azokkal, akiknek a postás viszi?

A Magyar Posta a nyugellátási utalványok kézbesítését a Nyugdíjfolyósító Igazgatósággal (NYUFIG) kötött megállapodásban rögzítettek szerint ütemezetten végzi. 2014-ben január-november közötti időszakban a hónap második felében, decemberben a hónap első felében teljesítik a kifizetést.

A Posta személyre szólóan tájékoztatott tavaly arról, hogy 2014-ben kinek mikor viszik a nyugdíjat. Így azoknak, akiknek a postás viszi, érdemes megkeresni a novemberi levelet, hiszen ebben pontosan le van írva, hogy mikor számíthatnak az októberi (és a novemberi, decemberi, stb.) nyugdíjra.

Hogy lehet kérni, hogy inkább utalják?

A nyugdíjasok természetesen kérhetik, hogy nyugellátásukat lakossági folyószámlára utalja a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezt egy B04 nevű nyomtatványon lehet kérelmezni, ami az ONYF honlapjáról tölthető le, a kérelmet a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz kell benyújtani, illetve megküldeni. A bankszámlára utalást akkor is lehet kérni, amikor valaki nyugdíjba vonul.

Fontos tudni, hogy ha az ellátást valamely pénzintézethez folyósítják, a lakcím (tartózkodási hely) változását - a levélküldemények kézbesíthetősége érdekében - a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak be kell jelenteni. A nyugdíjasoknak figyelniük kell arra is, hogy más (például gyermek, unoka, családtag, stb.) számlájára nem kérhetik nyugdíjuk utalását, ez csak saját- vagy társszámlára lehetséges.

A számok egyébként azt mutatják, hogy több nyugdíjasnak utalják a nyugdíját, mint amennyinek a postás viszi.

Míg 2009-ben a nyugdíjasok több mint 56 százalékának kézbesítette a Posta az ellátását, addig most júliusban már csak 48,5 százalékuknak - tájékoztatta lapunkat az ONYF. Ez azt jelenti, hogy összesen 1,35 milliónál is több személyhez csenget minden hónapban a postás.Az arány egyébként pont a tavalyi évben fordult meg, mivel 2012-ben még 50,1 százalék kérte a postai kézbesítést, 2013 végére viszont ez lecsökkent 48,9 százalékra.

Loading...

Látható tehát, hogy a nyugdíjasok egyre szívesebben választják a banki utalást, melyek napja előre meg van határozva az idei év végéig, így minden nyugdíjas, akinek folyószámlára érkezik az ellátása, egy napon kapja meg a pénzt.

Címkék:
nyugdij, nyugdíjas,