Meglepő: egyre kevesebb a magyar nyugdíjas

Napi.hu2014. szeptember 10. 09:04

Megállt a nyugdíjasok számának növekedése, sőt az első félévben némi csökkenés is bekövetkezett - derül ki az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság legfrissebb adataiból. A nyugdíjasok csökkenése nem meglepő a szigorodó korhatárszabályok ismeretében - írja a Napi.hu.

Kétmillió-tizennégyezer nyugdíjasnak folyósított nyugdíjat június végén az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF), amely szerény 16 ezer fős csökkenés januárhoz mérten. Már az első negyedben magállt a nyugdíjasok számának növekedése, de a csökkenés a második negyedben lett teljesen nyilvánvaló. A következő hónapokban viszont megáll ez a trend. A csökkenés oka ugyanis az, hogy januárban megkezdődött a nyugdíjkorhatár emelése, amely a jelenlegi 62 évről fokozatosan 65 évre emelkedik.

A nyugdíjkorhatár évenként hat hónappal emelkedik, így 2014. január elseje előtt még 62 év volt a korhatár, január elsejétől viszont 62,5 év - így hat hónapra lecsökkent a nyugdíjba vonulók száma - ez áll a most tapasztalt létszámcsökkenés mögött.

 

Címkék:
nyugdij, nyugdíjas, onyf,