Ezért perelte be a bankját a legendás magyar zenész

Pénzcentrum2014. május 31. 13:00

A bírósághoz fordult Pataky Attila, mivel igazságtalannak tartja a törlesztőrészletének emelkedését, és úgy véli még mindig túl sok pénzzel tartozik a hitelintézetnek. A zenész még mindig 28 millióval tartozik, és nem tudja, hogyan fogja visszafizetni a kölcsönt.

Beperelte a bankját Pataky Attila. Az Edda frontemberének elege lett abból, hogy a pénzintézet évek óta packázik vele a svájci frankos hitele miatt. Mint ismert, az énekes 45 millió forint hitelt vett fel öt évvel ezelőtt. Később egy barátja kisegítette nyolcmillió forinttal, így át tudta váltani forintra a hitelt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy feladta volna a harcot. Jogi úton követeli vissza a pénzintézettől a szerinte jogtalanul bevasalt sarcokat - írja a Blikk.

"Ez az egész egy virtuális csalás. Egy banki bűnözés, mert romlott terméket adtak el. Bepereltem a bankomat, mert nem az történt, amiben megegyeztem velük. Azt szeretném elérni, hogy fizessék vissza azt, amivel lenyúltak, és térjünk vissza az eredeti megállapodáshoz. Vissza a kamatokkal, amit befizettem" - mondta határozottan Pataky, aki öt éve fizeti a hitelt, és az előtörlesztés ellenére is még mindig 28 millióval tartozik. "Még én sem tudom, hogyan fizetem vissza ezt a pénzt" - tette hozzá a zenész.

Mit tervez az Magyar Nemzeti Bank?

Tegnap írta arról a Portfolio.hu, hogy döbbenetes adat látott napvilágot: a deviza lakáshitelesek 61 százalékának nagyobb ma a tartozása, mint a hitelfelvételkori lakásérték 90 százaléka. Emellett közhelyszámba megy, hogy a jövedelmük nagyon nagy részét fordítják hiteltörlesztésre. A múlt hibás döntései aligha tehetők jóvá, hogy azonban ilyen többé elő ne fordulhasson, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megelőző lépéseket tesz a közeljövőben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az október 1-jétől hatályos jegybanktörvény értelmében az MNB felügyeleti hatóságként lép fel alábbi intézkedéseivel, miután - banki forrásaink szerint - néhány hét múlva megérkezik az Európai Központi Bank véleménye:

  • Jövedelemarányos törlesztőrészlet (PTI) szabályozás bevezetése: az MNB azt akarja, hogy az egy ügyfél által hiteltörlesztésre fordított összeg ne lehessen magasabb a jövedelme meghatározott százalékánál. A pontos paraméterek még nem véglegesek, de valószínű, hogy 1. mindenféle hiteltípusra, 2. az esetleges adóstársakra együttesen vonatkozna a korlát, 3. jövedelmi kategóriánként eltérő sávokat fognak meghatározni, 4. szükség esetén az élethez igazítják majd a paramétereket.
  • Hitelfedezeti arány (LTV) szabályozás: az előbbihez hasonlóan MNB-rendelet szabályozná, hogy a felvett hitel összege nem lehet magasabb a fedezetül szolgáló ingatlan értékének 80 százalékánál. Ezt egy kormányrendelet jelenleg is így szabályozza (lásd alább).
  • Igazolt jövedelem előírása: a jelenlegi gyakorlattal ellentétben csak az kapna bármifajta hitelt, akinek legális jövedelme van, és annak nettó értékét a bank felé (munkaadó, nyugdíjfolyósító, NAV stb. révén) igazolja. Nem lesz tehát elegendő a bankszámla-történet.

Címkék:
hitel, devizahitel,