Kivonul Magyarországról a nyugdíjvagyonok kezelője

Pénzcentrum2014. május 21. 16:30

Szinte teljes titokban szünteti be magyarországi tevékenységét az ING Alapkezelő, amely 2010-ben még 1200 milliárd forintos kezelt vagyonával a harmadik legnagyobb vagyonkezelő volt hazánkban. A külföldi tulajdonos döntése értelmében 2014. június végét követően megszűnik az alapkezelő, információink szerint a feladatokat a biztosító és az ING külföldi vagyonkezelői veszik át. A döntés mögött elsősorban a kedvezőtlen iparági és a bizonytalan jogi környezet áll, többek között a 300 millió forint körüli bankadó. Az esemény nem jár nagyobb hatással az ügyfelekre, egyszerűen arról van szó, hogy más formában kívánja a csoport hazánkban ellátni a vagyonkezelést. A hírek szerint az átalakítás az ING Group globális szerkezetátalakításától teljesen függetlenül zajlik le.

Az ING-től kapott információk alapján az alapkezelő a tevékenységét 2014. július 1-jével szünteti meg, a vagyonkezelés egy részét az ING Biztosító látja majd el, míg a másik részét az ING IM más egységei végzik el. Piaci pletykák szerint a vagyonkezelési feladatok Hollandia és Románia között oszlanak meg a jövőben. A meglévő kollégák közel fele az ING Biztosító új "Befektetési osztályára" kerül át, míg a többség számára külön "Mobility" programot hoznak létre, hogy megoldást találjanak a cég bezárására.

A befektetési alapokat a törvényi kötelezettség miatt megszüntetik, a portfólió-kezelés alatt álló vagyon átadása folyamatosan történik meg. Az előzetes számítások szerint a vagyonkezelés átadása körülbelül egy hónapig tart majd, minden szükséges információ elérhető lesz az alapkezelő honlapján. A biztosítónál annyi változást láttak az ügyfelek, hogy bizonyos eszközalapok megszűntek, amelyek helyett újak indultak, nagyon hasonló befektetési céllal. A változás extra költséggel nem járt az ügyfelek számára, sőt díjmentes váltási lehetőséget biztosítottak azoknak is, akik más befektetési stratégiájú eszközalapot választottak.

A magánpénztárukat a Horizontba olvasztják be, míg az önkéntes ágat az Aranykorba. A vagyonkezelésről ezen a téren teljesen lemondanak (100 milliárd forint körüli összegről beszélünk), úgy hallottuk egy pénztári forrástól, hogy az ING nem akarta a vagyonkezelést megtartani a beolvasztás után sem. A stratégiai fókusz ezt követően a biztosítás lesz, itt még 400 milliárd forint körüli vagyon lehet, amelynek a kezelését az ING Csoport oldja majd meg házon belül. Röviden összefoglalva annyi történik, hogy a portfóliót kitisztítják a főtevékenységre fókuszálva és a vagyonkezeléshez nem tartanak fent külön magyar alapkezelőt, hanem más módon oldják meg a szolgáltatás elvégzését.

Címkék:
alapkezelő,