Befektetések adózása 2021: ezt mindenképp tudnod kell az idei adóbevallásról

Pénzcentrum2021. február 11. 19:01

Közeleg az adóbevallás ideje, egyre többekben merül fel a kérdés, hogy miként adózunk a száguldó Teslán vagy ez egekbe repülő Bitcoinon elért árfolyamnyereség után? Hogyan kell adózni a Revoluton vásárolt részvények után, és mennyiben nyújt könnyebbséget egy belföldi szolgáltató az adózás terén?

Mi több, hosszú távú befektetések esetén a profit két lábon áll, az árfolyamnyereség, és az osztalék alkotják. Az adózást illetően a kettő teljesen eltérően viselkedik, az árfolyam elmozduláson szerzett jövedelem adója 15%, míg az osztalék esetében országonként változik a mérték, de szerencsére az adóval csökkentett nettó összeget kapod meg, amivel már nincsen sok teendő.

Persze az ördög a részletekbe bújik meg. A nem tőzsdei termék, mint a Bitcoin más kategóriába esik, mint egy OTP részvény, valamint az osztalék terén is van különbség egy amerikai és egy európai uniós részvény között. Mi több, az adómentességet lehetővé tévő számlakonstrukciók is vannak, amelyeket célszerű használnod.  A további részleteket Bence Balázs, a Portfolio Trader kereskedési vezetője árulja el a fenti videóban.

Címkék:
adozas, befektetés, adóbevallás, szja, repülő, tesla, tőzsde, bitcoin, hozam, nyereség, revolut, portfolio otp, amerikai tőzsde, árfolyamnyereség, tőzsdei kereskedés, otp részvény osztalék, bitcoin adózás,