Megnyílik az út: hamarosan kriptókat is kínálhatnak a bankok Magyarországon

Pénzcentrum2024. március 1. 10:15

A kormány társadalmi egyeztetésre bocsátotta az NGM által kidolgozott törvényjavaslatot, amely az uniós kriptoeszköz-szabályozást illeszti be a magyar jogrendbe, lehetővé téve ezzel a kriptoeszközök hazai piacra lépését és felügyeletét az MNB által - számolt be a Portfolio.

A kormány nyilvánosságra hozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által kidolgozott törvényjavaslatot, amely célja az Európai Unió kriptoeszközökkel kapcsolatos szabályozásának magyar jogrendbe való integrálása. A javaslat alapvetően a kriptoeszközök Magyarországon történő kibocsátásával foglalkozik , valamint a piacra történő bevezetésével, a hazai területen nyújtott szolgáltatásaival és a felügyeleti teendőkkel. Ezáltal lehetőséget teremt a digitális eszközök pénzintézetek általi használatának bevezetésére.

A törvényjavaslat egyik kulcsfontosságú eleme, hogy bővíti a pénzügyi szolgáltatások skáláját a kriptoeszköz-szolgáltatásokkal. Ennek értelmében a hitelintézetek, befektetési vállalkozások és alapkezelők is elkezdhetik nyújtani ezen új típusú szolgáltatásokat. Azonban kiemelt figyelmet fordít arra is, hogy a Magyar Államkincstár nem jogosult elektronikuspénz-tokenek kibocsátására.

 

Címkék:
mnb, kormány, NGM, megtakarítás, magyar, kripto,