Győztest hirdethetünk a befektetési háborúban: sikerült lenyomni az állampapírokat?

Pénzcentrum/Portfolio2024. február 8. 09:55

Tavaly komoly csatát láttunk az állampapírok és a befektetési alapok között a háztartások megtakarításaiban. A legfrissebb adatok alapján megállapítható, hogy a befektetési alapok voltak a győztesek, mivel az állományuk a legnagyobb mértékben nőtt. Ennek hátterében nemcsak a kereslet erősödése áll, hanem a kedvező piaci hozamok is közrejátszottak - derül ki a Portfoilio cikkéből. 

Az év végén érdekes adatok láttak napvilágot a bankbetétek és a részvények tekintetében is, továbbá feltárult, hogy milyen hatással volt az államadósság tulajdonosi körére a kötelező állampapírtartás szabályozása. Ezek alapján kimondhatjuk, hogy győztek a befektetési alapok. Kijöttek az MNB friss értékpapír-statisztikái, a decemberi adatokkal pedig már teljes a kép arról, mit művelt a magyar lakosság a megtakarításaival tavaly.

Az adatokból kiderül, hogy bár piaci értéket nézve az állampapírokban volt a legtöbb lakossági megtakarítás 12 554 milliárd forinttal, az állományváltozást tekintve elmondhatjuk, hogy

2023-ban a befektetési alapok tudták felmutatni a legnagyobb állományváltozást, közel 2700 milliárd forinttal. 

A teljes cikk megtekintéséhez kattints ide. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Címlapkép forrása: Róka László/ MTI/MTVA 

Címkék:
mnb, befektetés, befektetési alap, megtakarítás, állampapír, portfolio, milliárd, befektetési számla,