Hatalmasat hibázott a világ leggazdagabb magyarja:bevallotta, súlyos összeget bukott

Pénzcentrum2024. január 8. 12:31

Thomas Peterffy, a világ leggazdagabb magyarjaként számontartott befektető a Forbesnak beszélt az esetről, amelyet élete legrosszabb kereskedéseként jellemez.

Thomas Peterffy, az Interactive Brokers magyar származású milliárdos alapítója nemrégiben a Forbesnak beszélt élete legrosszabb kereskedéséről. A világ leggazdagabb magyarjaként számon tartott üzletember a hetvenes évek végén Peterffy a DuPont nevű vegyipari cég részvényeire 300 vételi opciót vásárolt (vételi opció az adott részvényre, fix áron, azaz minél feljebb kerül a részvényárfolyam, annál értékesebbé válik az opció), néhány nappal a lejáratuk előtt, kontraktusonként 18 dollárért.

Röviddel vásárlása után megjelent a kereskedési parketten egy másik befektető is, és 500 ilyen opciót akart vásárolni. Peterffy a rövid távú azonnali nyereségtől fellelkesülve eladott neki 500 vételi opciót darabonként 31 dollárért. 

Rengeteg pénzt kerestem, de az egyetlen probléma az volt, hogy 200-zal többet adtam el, mint amennyim volt

- közölte Thomas Peterffy, akinek ezután jött csak az igazi feketeleves. A tranzakció után ugyanis szinte azonnal felfüggesztették a DuPont kereskedését, mivel a cég rendkívül erős eredményeket közölt, és részvényfelaprózást jelentett be. Ennek következtében Peterffy kénytelen volt visszavásárolni a 200 opciót darabonként 450 dollárért - ami az eredeti ár közel tizenötszöröse.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ez körülbelül 80 000 dollár volt, ami a tőkém felét jelentette, amit 10 évnyi kereskedés alatt halmoztam fel. Hatalmas csapás volt. Ez volt életem legrosszabb kereskedése

- mondta a szupergazdag üzletember. 

Címkék:
gazdaság, bukás, tőzsde, magyar, üzletember, szupergazdagok, tőzsdei kereskedés,