GYED 2024: Mit mond a GYED kalkulátor 2024 évében, mennyi lesz a juttatás?

Pénzcentrum2023. december 26. 10:02

A GYED, azaz gyermekgondozási díj egyike a leggyakrabban folyósított, egyben legfontosabb családtámogatási juttatásoknak, amelyeket egy kisgyermekes szülő csak igényelhet. Na de mi az a GYED, mi a GYED juttatás lényege, mi a különbség a GYED és a GYED extra között? Mindemellett talán a lefontosabb kérdés az összes közül: a megemelkedett minimálbér és garantált bérminimum hatására mennyi a GYED 2024 évében?

Cikkünkben a GYED 2024 évi tudnivalóinak néztünk utána: tudd meg, mikor jön a GYED összege, mennyi a GYED 2024 évében (sima GYED 2024, diplomás GYED 2024, nagyszülői GYED 2024), mint mond ezekről a GYED kalkulátor 2024 legfrissebb adataival számolva! Járjunk utána, mi a különbség a GYED és a GYED extra között, miben áll a kibővített GYED extra juttatás lényege!

Mi az a GYED, mi a GYED lényege?

A GYED 2024 évében nem más, mint a gyermekgondozási díj nevű családtámogatási juttatás. A GYED 2024-ben változatlanul egy nem szociális alapú, a TB-jogviszony meglétéhez köthető juttatás: korábban kifejezetten azok az anyák igényelték, akik szülési szabadságon voltak (a szülési szabadság fél éve alatt a CSED, azaz csecsemőgondozási díj jár nekik), azonban a GYED 2024 évében az apa fizetésére is kikérhető (például, ha az apa fizetése magasabb), utóbbi esetben viszont, ha az anya otthon akar maradni a gyermekkel, azt fizetés nélküli szabadság igénylésével tudja megtenni. Erre az „alapcsomagra” jön rá a GYED extra 2024 évében is, mégpedig a nevelőszülői, nagyszülői és diplomás GYED formájában.

Ki jogosult a GYED megigénylésére?

A GYED 2024 évében is alapesetben a szülői GYED-et foglalja magában, azonban a vér szerinti szülő mellett jogosult rá az örökbefogadó szülő, a szülővel együtt élő házastárs és a gyám, továbbá az a személy is, aki a saját háztartásában élő gyermeket örökbe kívánja fogadni, ha az eljárás kezdetét vette. A GYED 2024 évi juttatásához hasonló, azonban eltérő szabályrendszerű támogatás a nagyszülői GYED és a diplomás GYED.

Meddig jár a GYED 2024-ben?

A GYED 2024 évében változatlanul a szülési szabadság leteltétől (168 nap, legkorábban a szülés várható ideje előtti 28. naptól, legkésőbb a szüléstől indul a számláló), egyben a CSED folyósításának a megszűnésétől jár az igénylőnek, egészen a gyermek 2. életévének betöltéséig, ikreknél a gyerekek 3. évének betöltéséig (ezután a gyermek 3. életévének betöltéséig, ha már a CSED és a GYED nem jár, igényelhető még a GYES).

Lehet-e GYED mellett dolgozni 2024-ben?

Igen, a GYED 2024 során is lehetővé teszi azt, hogy az igénylő szülő munkát végezzen GYED mellett, azonban, mivel a GYED egy magas összegű juttatás, a GYED kalkulátor 2024 évében is megszabja a GYED maximumát, ami jelenleg a 2024-es minimálbér kétszeresének a 70%-a.

GYED extra 2024: mi a különbség a GYED és a GYED extra között?

A GYED extra 2024 évében – szintén változatlanul – a kibővített családtámogatási formát foglalja magában: 2020-ban a „sima” GYED-hez csatolták a nevelőszülői GYED, a nagyszülői GYED és a diplomás GYED igénylési lehetőségeit, hogy a korábbinál jóval szélesebb célközönség érhesse el a támogatást.

GYED 2024 feltételek: mire figyeljünk?

  • A GYED 2024 évi alapfeltétele változatlanul az, hogy az igénylőnek az elmúlt 2 évre visszamenőleg legalább 365 napnyi TB-jogviszonnyal kell rendelkeznie – ennek nem szükséges folyamatosnak lennie -, emellett a saját háztartásában kell nevelnie a gyermeket.
  • A GYED folyósítása alatt a gyermeket nem lehet napközbeni ellátást nyújtó intézményben (pl. bölcsőde) elhelyezni, kivéve abban az esetben, ha a jogosult keresőtevékenységet, vagy nappali rendszerű oktatás keretében iskolában, szakképző intézményben, felsőoktatási intézményben nappali képzésen tanuló jogviszonyt folytat.
  • A GYED összege 2024 során nem csak a szülőanya részére folyósítható: a GYED igénylésre jogosult az apa, az örökbefogadó szülő, a gyám, illetve az az egyedülálló férfi is, aki CSED-ben részesült, emellett a GYED összege jár a kritériumoknak megfelelő hallgatóknak is.
  • Itt van mindemellett a nagyszülői GYED 2024 évi esete is: ilyen igénylésnél a gyermeket szintén otthon kell nevelni, továbbá a nagyszülői GYED feltétele, hogy a nagyszülő ezalatt nem folytathat kereső tevékenységet, kivéve, ha azt kizárólag otthon végzi.

Diplomás GYED 2024 / Hallgatói GYED 2024

A GYED 2024 speciális esete (a GYED extra 2024 évében is magában foglalja) a diplomás GYED juttatását, amit akkor kap a szülő, ha rendelkezik legalább két aktív félévnyi hallgatói jogviszonnyal (akkor is jár a GYED, ha fennáll a hallgatói jogviszony a gyermek születésekor, vagy ha a szülést megelőző 1 éven belül szűnt meg) – ennek a megállapításához a gyermek születését megelőző két éven belüli aktív félévekben összesen 260 naptári napi hallgatói jogviszonynak kell meglennie.

A hallgatói GYED további feltétele, hogy a diplomás GYED 2024 évi igénylőjének magyar vagy EGT állampolgárnak kell lennie. A gyermeket az igénylőnek saját háztartásában kell nevelnie, és a gyermek születésének időpontjában rendelkeznie kell hazai lakcímmel. Az apa is felveheti a diplomás GYED-et 2024-ben, ha az összes leírt feltételnek megfelel, de a szülő nő elhalálozik, vagy ha a nő egyik diplomás GYED feltételnek sem felel meg, és a GYED általános szabályai szerint sem lenne jogosult a GYED 2024 évi juttatására.

Nagyszülői GYED 2024

Szintén a GYED extra 2024 évi speciális esete a nagyszülői GYED, amelynek az az alapfeltétele, hogy a nagyszülő akkor válik jogosulttá, ha az anya és az apa (vagy az egyedülálló szülő) kereső tevékenységet végez, ami miatt a nevelés tekintetében őket pótlólag veszi fel a gyermekgondozási díjat a nagyszülő. A nagyszülői GYED 2024 évi feltételei egyébként a sima szülői GYED-hez hasonlóak: a GYED-et megigénylő nagyszülőnek rendelkeznie kell az elmúlt két évre visszamenőleg összesen 365 napnyi TB-jogviszonnyal, a gyermeknek pedig a szülői háztartásban kell nevelkednie.

Ebben az esetben is, legalább az egyik szülőnek meg kell felelnie a GYED elvárásainak, illetve hozzá kell járulnia írásban a nagyszülői GYED-hez. A nagyszülői GYED összege mellett más személy nem vehet fel ugyanarra a gyermekre GYED-et, vagy más hasonló támogatást. A nagyszülői GYED 2024 évi szabályai szerint a nagyszülő nem lehet nyugdíjas, ugyanis a juttatás a dolgozó nagyszülők támogatását célozza (a folyósítási időszakban a nagyszülőt fizetés nélküli szabadság és felmondási védelem illeti meg). A gyermek a nagyszülői GYED esetében nem részesülhet napközbeni ellátást nyújtó intézményi elhelyezésben, otthon kell nevelni őt a háztartásban.

GYED 2024 utalás: mikor jön a gyed 2024-ben?

A GYED ugyanúgy, ahogy bármelyik másik szociális, vagy nem-szociális alapú juttatás, egy havi rendszerességgel érkező támogatás, amelyet rendszerint a hó első napján folyósítanak (erre jöhet még az 1 napos jóváírási idő, illetve a GYED 2024 évi postai kifizetése kapcsán a küldemény megérkezésének a néhány napos ügyintézési ideje).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

GYED kalkulátor 2024: mennyi a GYED 2024 évében?

A GYED 2024 évében is egy TB-jogviszonyhoz és jövedelemhez kötött juttatás, amelynek, mivel dolgozni is lehet mellette, törvényileg meg van szabva a maximális értéke: a GYED összege 2024 évében maximum a minimálbér duplájának a 70%-a (egyéb esetben a szülő naptári napi jövedelmének a 70%-át nézik). A GYED 2024 számítás alapja az igénylés előtti utolsó 180 napi átlagkereset (30 napnál hosszabb ideig tartó TB-jogviszony-megszakítás esetén 120 napot vizsgálnak, a jogosultságot közvetlenül megelőző 3. hónap utolsó napjától visszafelé számítva).

Mennyi a GYED 2024 évében?

A GYED kalkulátor 2024 évében a következőképp számítja ki a juttatás maximumösszegét (ennél alacsonyabb kereset esetén a GYED 2024 összege is kevesebb lehet):

a minimálbér 2024 évében bruttó 266.800 Ft/hó (15%-os emelés 2023 decemberétől), ennek a duplájának a 70%-a bruttó 373.520 Ft/hó – vagyis ennyi a GYED 2024 évi maximuma.

A GYED 2024 évi juttatása egy bruttó összeg, ebből levonásra kerül még a 15%-os személyi jövedelemadó és 10% nyugdíjjárulék, átszámítva így a GYED 2024 nettó összege 281.640 Ft. A GYED után családi adókedvezmény érvényesíthető, illetve, amennyiben az igénylő anya jogosult a 30 év alatt gyermeket vállaló nők személyi jövedelemadó mentességére, a GYED szja-mentessé válik.

További fontos tudnivaló a GYED 2024 évi igénylése kapcsán, hogy létezik egy olyan kedvezmény, amelynek értelmében, ha a következő gyermek GYED alatt, vagy az annak megszűnését követő 1 éven belül születik, és az előző gyermek jogán kapott juttatás összege magasabb volt, mint ami az újabb juttatás esetében járna, akkor a következő gyermek esetében is az előző, magasabb összeg képezi a GYED alapját.

Mennyi a nagyszülői GYED 2024 évében?

A nagyszülői GYED összege 2024 évében ugyanannyi, mint a sima szülői GYED esetében: a nagyszülőnek is a minimálbér duplájának a 70%-a jár, vagyis maximum bruttó 373.520 Ft/hó.

Mennyi a diplomás GYED 2024 évében?

A diplomás GYED összege 2024 évében máshogy kerül kiszámításra, mint a fentiekben részletezett GYED és nagyszülői GYED.

Alapképzésen résztvevő hallgatók esetében a minimálbér 70%-a után jár a diplomás GYED, ami átszámítva bruttó 186.760 Ft/hó. Mesterképzésen résztvevő hallgatóknak a garantált bérminimum 70%-a után jár a diplomás GYED 2024 évi összege, ami átszámítva bruttó 228.200 Ft/hó.

Címkék:
gyed, megtakarítás, kalkulátor, gyed extra, családtámogatás, diplomás gyed, nagyszülők, nagyszülői gyed,