Itt a bejelentés: teljesen új lakossági állampapírok jönnek - itt vannak a részletek

Pénzcentrum/Portfolio2023. december 1. 19:32

December 1-én délelőtt tíz órától a Pénzügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatót Varga Mihály és Kurali Zoltán, akik bemutatták a 2024-es finanszírozási tervet. Azt járták körbe, hogy milyen úton vonna be forrásokat jövőre az állam, hogy fedezze a költségvetési hiányt és a lejáró állampapírokat. A kormány egyelőre kitart jövőre a 2,9 százalékos GDP-arányos költségvetési hiány mellett, az elemzők és közgazdászok szerint azonban komoly kihívás lesz ennek teljesítése.  

Az adósságot csökkenő pályán tartjuk, a tavalyi 73,3 százalékról idén 70 százalék környékére, jövőre pedig 67 százaléákra csökkenhet. Emellett az államadósság átlagos hátralévő futamideje nőtt, és az adósság szerkezete kedvezőbbé vált, csökkent a külföldiek aránya.

Az ország stabilitása a lakosság erőteljesebb bevonásával valósul meg, ma már az államadósság 22 százalékát finanszírozza a lakosság

- emelte ki Varga Mihály a elején. Majd hozzátette, hogy az idén is mintegy 40 ezerrel bővült a lakossági állampapír-befektetők száma, ami már 830 ezer embert jelent.

A sajtótájékoztató főbb megállapításai:

  • A tavalyi évvel összehasonlítva a forint most sokkal erősebb és sokkal kevésbé változékony, ez segíti a finanszírozási kondíciókat - mondja Kurali Zoltán. 
  • Továbbra sem tervezi a kormány a PMÁP visszavásárlási árfolyamának módosítását 99 százalékról, ez így marad. 
  • A belföldi intézményi befektetők tulajdoni aránya csökkent a teljes adósságon belül, a lakosság részaránya növekedett, illetve a külföldi befektetők aránya is növekedett az év elején, azóta stagnált. Várakozások szerint a bankok vissza fognak jönni és vásárolni fognak állampapírokat, ami a külföldi résztulajdon csökkenését fogja eredményezni - mondta el az adósságkezelő vezérigazgatója.
  • A kamatkiadások emelkedése elsősorban a belföldi befektetők felé valósult meg, a külföldi szereplők felé kisebb mértékű volt a növekedés. A kamatkiadások jövőre még minimálisan csökkenhetnek, az igazi fordulat csak 2025-ben jöhet- mondta Kurali Zoltán. 
  • A lakossági befektetők esetében megvalósul majd az egyszerűsített számlanyitás a Magyar Államkincstárban. Új termékek jelennek meg, úgy mint a 3 éves fix állampapír: FIXMÁP, 5 éves bónusz állampapír, aminek a PMÁP-hoz hasonlóan lesz hozamprémiuma és júniusban a MÁP+ ötödik születésnapja alkalmával megújul az állampapír is. A jövőben nem ötéves, hanem egyéves papírként fogják kezelni, de továbbra is ötéves papír lesz. 
  • Maximum 2 milliárd dollárnyi és egymilliárd eurónyi devizakötvénnyel számolnak 2024-ben, utóbbi várhatóan zöld kötvény lesz. 
  • Jelenleg nincs terítéken a költségvetés módosítása.
  • Az idei 4% körüli GDP-arányos kamatkiadás jövőre még csak minimálisan csökkenhet, de 2025-ben már közelebb lehet a 3, mint a 4 százalékhoz, 2026-ban pedig reményeink szerint 3 százalék alatt lesz - mondta Kurali.
  • Az Uniós forrásokról pedig elmondták, hogy biztató részinformációk vannak az ügyben, de erről nem ők hivatottak beszámolni. 

Kép forrása: MTI/MTVA

Címkék:
állampapír, államadósság, gazdagság, lakossági állampapír, finanszírozás, varga mihály, lakossági pénzügyek, befektetők, pénzügyminiszter,