Máris szavaztak a családi adókedvezmény emeléséről: tényleg duplázódhat márciustól a juttatás?

Pénzcentrum2023. november 24. 19:09

A családi adókedvezmény 2023 évében változatlanul az adózó összevont adóalapját csökkenti, ami gyerekenként 10, ezer, vagy akár 33 ezer forintos többletvetételt jelenthet a családoknak. Egy nemrég benyújtott törvénymódosítás megduplázná ezt az összeget, és bár az eredményre még várni kell, megkérdeztük olvasóinkat, szerintük mi lenne a helyes megoldás.

2023. október 30-án nyújtotta be Z. Kárpát Dániel, a Jobbik politikusa a "családi kedvezmény megduplázása érdekében a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény módosítása" című torvényjavaslatát.

Indoklása szerint ugyan a 2016-2019 közötti években végrehajtott szakaszos emelés eredményeként nettó 20 ezer forintra nőtt a kétgyermekes családok eltartottankénti adókedvezménye, ellenben az egy, illetve a három vagy több gyermeket nevelők pénztárcáiba a 2010-ben elfogadott összeg érkezik továbbra is.

Jóhiszemű feltételezésünk alapján az volt a jogalkotó szándéka, hogy az eredeti normaszövegben meghatározott támogatási összeg reálértéken minden évben a családok rendelkezésére álljon. A legfrissebb gazdasági adatok azonban azt mutatják, hogy az egy, illetve a három vagy több gyermeket nevelők családi adókedvezmény értékének 47%-át, a kétgyermekes adókedvezmény 34%-át elvitte az infláció

- áll az indoklásban.

A törvényjavaslat állapota: tárgysorozatba vételre vár, tárgysorozatba vételének határideje 2023.11.30.23:59

Mivel a családi adókedvezmény összege évek óta változatlan, lassan elvesztíti eredeti funkcióját és már nem támogatja érdemben a gyermekeket nevelőket.  Megkérdeztük olvasóinkat, ők hogy látják, közel 2 ezren szavaztak:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Loading...

Nem meglepő, a válaszadók közel 80 százaléka szerint emelni kellene a családi adókedvezmány mértékét. De nézzük, mekkora összegekről van jelenleg szó:

A családi adókedvezmény jelenlegi szabályai szerint

  • egy gyermek esetében az összevont adóalap csökkenthetőségének legnagyobb mértéke 66 670 forint, ami nettó 10 000 forint megtakarítást jelent az adózónak.
  • Két gyermek esetében az összevont adóalap csökkenthetőségének legnagyobb mértéke 266 660 forint, ami nettó 40 000 forint megtakarítást jelent az adózónak. Az egy gyermekre jutó nettó megtakarítás 20 000 forint.
  • Három gyermek esetében az összevont adóalap csökkenthetőségének legnagyobb mértéke 660 000 forint, ami nettó 99 000 forint megtakarítást jelent az adózónak. Az egy gyermekre jutó nettó megtakarítás 33 000 forint.

A családi adókedvezmény emelésére vonatkozó törvényjavaslat az alábbi összegekre változtatná az összegeket:

  • egy gyermek esetén nettó 20 ezer forint,
  • két gyermek esetén eltartottanként nettó 40 ezer forint,
  • három vagy több gyermek esetén eltartottanként nettó 66 ezer forint adókedvezményre módosulna.

Mi a családi adókedvezmény alapja?

A családi adókedvezmény 2023 évében változatlanul az adózó összevont adóalapját csökkenti. A dolgozók terhei általánosságban a 15%-os személyi jövedelemadóból és a 18%-os társadalombiztosítási járulékból állnak – ebben áll a bruttó és nettó bérünk közötti különbség. Több gyermek esetén akár teljes adómentességet is élvezhet(nek) a szülő(k), ám az adók elengedésén felül a családi adókedvezmény nem biztosít extra jövedelmet.

Családi adókedvezmény ki veheti igénybe?

A családi adókedvezmény az eltartottak, kedvezményezett eltartottak után jár azoknak a személyeknek, akik eltartják őket (az esetek túlnyomó többségében a gyermekek az eltartottak, akik után a szüleik felvehetik a családi adókedvezmény 2023 évi összegét). A gyermekre való tekintettel a családi adókedvezmény jogosultja az a magánszemély lehet, aki a családi pótlékra is jogosult, illetve jogosult továbbá a vele egy háztartásban élő, arra nem jogosult házastársa; a várandósság 91. napjától a kismama és a vele közös háztartásban élő házastársa. Jogosult lehet a családi pótlékra egy gyermek a saját jogán, illetve rokkantsági járadékban részesülő személy.

Címkék:
pénz, család, adókedvezmény, adó, megtakarítás, családi, magyar, családtámogatás, családok,