Vége: megszűnik az utolsó jól fizető inflációkövető állampapír, ez jön helyette

Pénzcentrum2023. november 23. 14:15

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK Zrt.) új konstrukciójú Prémium Magyar Állampapírt (PMÁP) hirdet meg a lakosság részére, amely 2023. november 29-től vásárolható meg. Az új sorozat különlegessége, hogy az utolsó három évben magasabb kamatprémiumot fizet, ezzel ösztönözve a befektetőket az új PMÁP-sorozat lejáratig való megtartására. A PMÁP 2032/I sorozata 8 éves futamidővel, 9,9% induló kamattal, majd 2025-től 0,5% kamatprémiummal, az utolsó 3 évben pedig 1% kamatprémiummal vásárolható online vagy személyesen - derül ki az Államadósság-kezelő Központ sajtóközleményéből. 

A fogyasztói árindex mértéke októberben ismét egyszámjegyűre csökkent, a Magyar Nemzeti Bank novemberben 11,50%-ra csökkentette irányadó kamatát, valamint a diszkontkincstárjegyek hozamai 8,5% alá mérséklődtek.

Az irányadó kamat és piaci hozamok csökkenése következtében az ÁKK úgy döntött, hogy az új 2032. április 22-i lejáratú PMÁP-sorozat a 2022. szeptemberétől 2023. januárjáig értékesített 2027/J és 2029/J PMÁP sorozatokhoz hasonlóan ismét „hibrid” kamatozású lesz. Az első kamatperiódusban fix, évi 9,9% kamatot fizet, majd a második, 2025. áprilisban kezdődő kamatperiódustól válik klasszikus, változó kamatozású állampapírrá. Az infláció-indexált kamatmeghatározás megegyezik a korábbi sorozatok kamatmegállapításával, azaz az előző éves átlagos fogyasztói árindex felett biztosít kamatprémiumot. A kamatprémium mértéke a második kamatperiódustól évi 0,5%, majd a 6. évtől évi 1% lesz, ezzel ösztönözve és jutalmazva azon befektetőket, akik lejáratig megtartják a PMÁP-ot. A lakosság a 2032/I sorozatot 2023. november 29-től vásárolhatja meg.

A 2032/I PMÁP-sorozat esetében az értékesítési korlát változatlan, vagyis minden forgalmazó továbbra is 25 millió forintos értékhatárig értékesíthet az elsődleges piacon egy lakossági befektető számára a sorozatból, amelynek célja a lakossági program keretében a kisebb megtakarításokat kezelő állampapír-befektetők széleskörű kiszolgálása.

Az új PMÁP-sorozat kibocsátásával egyidőben, azaz 2023. november 29-től, mint értéknaptól a jelenleg értékesítés alatt álló 2033/I PMÁP-sorozat forgalomba hozatala lezárásra kerül. A Prémium Magyar Állampapírt továbbra is magánszemélyek vásárolhatják meg online vagy
személyesen a magyar állampapír-forgalmazóhelyeken.

Címkék:
megtakarítás, állampapír, prémium, ákk, sorozat, lakosság, pmáp,