Ezt a legtöbb magyar szülő elrontja: végzetes lehet a gyerekek jövőjére nézve, nehéz a visszaút

Pénzcentrum2023. november 20. 20:31

A pénzügyekkel kapcsolatos gondolatok, habitusok átörökítődnek szülőkről a gyermekekre, részben tudatosan, részben pedig tudattalan gesztusok, megnyilvánulások által -  mondta Szél Dávid, pszichológus az RTL reggeli műsorában.

Ha valakinek a szülei szórják a pénzt, esetleg szerencsejátékoznak, a gyermekek sok esetben továbbviszik ezt a mintát, de legalábbis a mögöttes lelki folyamatokat, például a szorongást. 

Az implicit minták, a ki nem mondott szavak, gesztusok alapján nevelnek a pénzügyek terén is. Fontos a tudatosítás, hogy legyenek tisztában azzal a szülők, amit ők közvetítenek, az hatással lesz a gyermek egész életére: nem csak érzelmileg, de anyagilag is stabil háttérre van szüksége. Ez nem feltétlenül gazdagságot jelent, hanem kiszámíthatóságot.

Őszintén az ő szintjén

- ez a mondat arra utal, hogy a gyermek értelmi érettségének szintjén kell a szülőknek transzparensen, nyíltan kommunikálni a pénzről, nem pedig a szorongásainkat átadni nekik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szakértő szerint érdemes minél korábban bevezetni a zsebpénzt, kis összeggel, hogy értse, nem azonnali jutalom, be kell osztani. 

Címkék:
pénz, gyermek, zsebpénz, gyermekvállalás, pszichológus, szülő, magyar, pénzügyi tudatosság,