Így faragnak most rengeteget banki költségeikből az élelmesek: mások csak fizetnek tovább a semmire

Pénzcentrum2023. november 14. 09:11

A bankszámla költségek nem tűnnek óriásinak, de azért évesítve több tízezer forintot kifizetünk a számlánk után. Pedig nem kell prémium ügyfélnek lennünk magas jövedelemmel ahhoz, hogy teljesen ingyenes legyen a számlacsomagunk. Sőt akár több bank díjmentes ajánlata közül is választhatunk - írja a Bankmonitor. A bankszámla költségek elsőre nem tűnnek óriásinak, ettől függetlenül egy átlagos magyar éves szinten 35 ezer forintot fizet a bankszámlája után, ez a teljes hazai bankszámla állományra vetítve durván 330 milliárd forint kiadást jelent.

Meglepő lehet, de egy átlagos magyar bizony találhat teljesen ingyenes számlát is. Olyan csomagot, ahol a számlavezetés mellett a készpénzfelvételért, az utalásért, a bankkártyáért és az értesítésekért sem kell fizetni. Sőt egy átlagos bérű magyar több ilyen számlacsomag közül is választhat.

Milyen ingyenes bankszámla érhető el átlagbérrel?

A számlaköltségek szempontjából egy nagyon fontos szempont lehet a fizetésünk, ez határozza meg ugyanis, hogy mekkora jóváírást tudunk vállalni havonta. Márpedig magasabb jóváírás mellett jellemzően több kedvezményt, azaz összességében egy olcsóbb számlacsomagot tudunk megszerezni. A KSH adatai alapján augusztusban a bruttó átlagbér 573 132 forint volt, ami havi nettó 381 133 forintnak felel meg. Ekkora jövedelemmel elérhetünk teljesen ingyenes számlát, sőt akár három bank ajánlata közül is választhatunk:

  1. Az UniCredit Bank Partner Aktív Zéró teljes ingyenességéhez a bank havi 75 ezer forint jóváírást vár el.
  2. A CIB ECO Bankszámla esetében a minimálbérnek megfelelő jóváírásra van szükség (ez jelenleg 154 280 forint) a díjmentességhez.
  3. Az Erste Privilégium 2.0 Partner számlája esetében 225 ezer forint jövedelemből származó jóváírásra van havonta szükség az ingyenességhez.

Ha a bruttó mediánbérrel számolunk, az a nyár utolsó hónapjában 465 625 forint volt, ez nettó 309 640 forintnak felel meg. A mediánfizetés, havi jóváírás mellett a fent említett három csomag továbbra is teljesen ingyenes maradhat - írja a portál.

Címkék:
bankszámla, ingyenes, bank, bankolás, pénzügyek, ingyen, magyar, számlavezetés, bankszámlaváltás,