Meglepő jelentés: 22 év alatt közel ötszörösére nőtt a magyar felnőttek átlagos vagyona

Pénzcentrum2023. október 30. 20:28

A svájci UBS bank évenként elkészített statisztikája szerint Magyarországon az ezredfordulóhoz képest 2022-re az egy felnőttre jutó átlagos vagyon nominális értelemben közel az ötszörösére nőtt.

A svájci UBS bank évente elkészített, a lakossági vagyont vizsgáló legfrissebb, 2023-as jelentése szerint Magyarországon az egy felnőttre jutó átlagos vagyon az ezredfordulóhoz képest 2022-re nominális értelemben az ötszörösére nőtt – írja az oeconomus.hu. A vagyongyarapodásnak ez az üteme az Európai Unió tagállamain belül a nyolcadik, a Visegrádi Együttműködés országai között pedig a második legmagasabb.

Az elemzés szerint az egy felnőttre jutó vagyon változása 2000 és 2022 között Lettországban volt a legmagasabb, ezt Bulgária, Románia, Litvánia, Csehország, Lengyelország és Észtország követték a sorban, a listán utánuk következik Magyarország. A lista legvégén Görögország áll, előtte Olaszország és Írország található.

Az egy felnőtt főre jutó átlagos lakossági vagyon 2022-ben Luxemburgban volt a legmagasabb (közel 586 ezer dollár), ezt Dánia (~410 ezer dollár) és Hollandia (~358 ezer dollár) követték a sorban. Magyarország a 24. helyen állt több mint 59 ezerdollárral. Ezzel a V4 országok közül Csehországot és Szlovákiát követően a harmadik helyen álltunk tavaly.

Címkék:
megtakarítás, gazdaság, vagyon, lakossági pénzügyek, felhalmozás,