Ezeket a befektetéseket választják az élelmesek: egy év alatt megtérül a pénzünk

Pénzcentrum2023. október 11. 21:01

A friss inflációs statisztikák alapján most a Bankmonitor azt vizsgálta meg, hogy mekkora reálnyereséget vagy épp veszteséget lehet elkönyvelni az egyes befektetési stratégiákkal.

Egyre jobban lassul a hónapok óta fennálló folyamatos drágulás: szeptemberben már csak 12,2 százalékkal volt magasabb a fogyasztói árindex az egy évvel korábbinál. A megtakarítók számára pedig különösen jó hír, hogy az elmúlt évben több befektetés is képes volt felülteljesíteni az inflációt. Azaz volt lehetőség reálhozam elérésére.

Ilyen volt a Prémium Magyar Állampapír, ami befektetői szempontból az infláció elleni küzdelem egyik legkézenfekvőbb eszköze volt, miután 2022. szeptemberében elindultak a 11,75 százalékos kamatozású sorozatok. Azonban voltak ennél jobb befektetések is: a kötvényalapok, azon belül is a rövid lejáratú kötvényekbe fektető alapok. Ilyen volt az OTP kötvényalapja, az Optima, ami a legnépszerűbb befektetési alapok egyike volt. a legfrissebb adatok alapján már több mint 700 milliárd forintot tartanak itt a befektetők.

Ráadásul a vizsgált időszakban szépen teljesített az Optima. 2022. szeptember és 2023. szeptember között közel 17,4 százalékkal emelkedett az árfolyama.

Címkék:
befektetés, megtakarítás, pénzügyek, szeptember, friss, statisztikák, bankmonitor,